Je to jako pohřbívat blízkého, řekl majitel Bohemia Energy. Ukončí i činnost Amper Marketu

První Tiskovka Bohemia Energy: Majitel Jiří Písařík (8.11.2021)

První Tiskovka Bohemia Energy: Majitel Jiří Písařík (8.11.2021) Zdroj: Foto Blesk - Robert Klejch

Bohemia Energy měla kanceláře v centru Prahy
Bohemia Energy měla kanceláře v centru Prahy
Bohemia Energy měla kanceláře v centru Prahy
Bohemia Energy měla kanceláře v centru Prahy
První Tiskovka Bohemia Energy: Majitel Jiří Písařík (8.11.2021)
6
Fotogalerie

Bývalí klienti Bohemia Energy, kterých je 900 tisíc, obdrží vyúčtování za energie nejpozději do konce roku. Firma musí vystavit 1,2 milionu faktur. „Konec Bohemia Energy je jako kdybyste pohřbívali blízkého,“ řekl majitel společnosti Jiří Písařík na úterní tiskové konferenci. Zákazníkům skupiny se za současnou situaci omluvil. 

Písařík na dotaz, proč neskončili všichni jejich dodavatelé a nadále funguje firma Amper Market, odpověděl, že to neznamená, že si nechali jen zlaté vejce, které vydělává. „Amper je ztrátová firma, kterou dotujeme. Až energie dodáme zákazníkům, její provoz ukončíme v průběhu roku 2022,“ řekl. 

Zkritizoval také vysoké ceny energií v institutu dodavatele poslední instance (DPI), pod který museli klienti Bohemia Energy přejít. Do tohoto institutu patří velké firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy. 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) podal minulý týden na společnost Bohemia Energy trestní oznámení. Jako důvod uvedl podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelového převádění majetku mezi společnostmi a snahy o převedení soukromého majetku. „My jsme nikoho neokradli. Chápeme, že orgány veřejně činné to musejí prošetřit,“ reagoval Písařík na trestní oznámení.

Video placeholde
Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí • Videohub

Podle Pirátů se Písařík s manželkou pokusili přesunout některé nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Pirátský analytický tým sepsal přehled dalšího majetku, u kterého by mohly převody hrozit, a zaslal ho pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Kvůli převodům by mohly být ohrožené možné kompenzace klientům Bohemia Energy, upozornili Piráti počátkem minulého týdne.

To ale Písařík odmítl. „To jediné, co se změnilo, je, že místo fyzické osoby tyto nemovitosti vlastním jako právnická osoba,“ řekl. Udělal to prý jen proto, aby v katastru nebyla dohledatelná jeho adresa. „Šlo o bezpečí mě a mé rodiny,“ dodal.

Rozhodnutí ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům zveřejnila Bohemia Energy 13. října. Jako důvod uvedla přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích. Krátce po oznámení o ukončení činnosti skupina uvedla, že dostojí všem svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i dodavatelům. Zároveň odmítla tvrzení, že zkrachovala.