Jelínek prohrál spor. Železnice může vést přes areál likérky

Výroba ve společnosti Rudolf Jelínek

Výroba ve společnosti Rudolf Jelínek Zdroj: Jan Hrouda/Euro

Největší producent ovocných pálenek v ČR Rudolf Jelínek prohrál spor o podobu územního plánu města Vizovic. Ten počítá v budoucnu s prodloužením železniční tratě z Vizovic do Valašské Polanky ke hranicím se Slovenskem. Jedna z variant – ovšem nejpravděpodobnější – přitom vede přímo areálem likérky. Firma proto podala žalobu s cílem zrušit podobu územního plánu, ale neuspěla, stejně jako s následnou kasační stížnosti, kterou Nejvyšší správní soud zamítl nyní v červnu.

Pro jednoho z největších zaměstnavatelů v regionu je to velké zklamání. „Pro každou firmu, jejíž funkční areál by měl být rozdělen či zmenšen – ať již fakticky či nyní administrativně – blokací pozemků to má následky omezení rozvoje,“ řekl deníku E15 předseda představenstva Pavel Dvořáček.

Rozhodnutí mimo jiné znamená odložení některých plánovaných investic do areálu. Týká se to zejména plánů na výstavbu hotelu a restaurace. Tím, že územní plán platí, totiž získal stát předkupní právo na pozemky, kterých by se případná stavba železnice týkala.

„Absolutně to nechápu za situace, kdy stát neustále láká a daňově zvýhodňuje zahraniční investory. U nás dělá naprostý opak – u zavedené tradiční firmy, která dlouhodobě platí daně, přes areál nakreslí železnici a znemožňuje či omezuje nám další rozvoj,“ neskrývá rozhořčení šéf firmy.

Nejvyšší správní soud zatím zdůvodnění rozsudku nezveřejnil. Firma se ale stejně nehodlá vzdát. „Rozhodně budeme pokračovat v soudním domožení se ochrany našeho majetku. Nejspíš budeme pokračovat ústavní stížností,“ dodal Dvořáček.