Ztráta Zetoru se loni zdvojnásobila na téměř čtvrt miliardy. Výrobce to přičítá pandemii

Epidemiologická opatření obchod se zemědělskou technikou negativně ovlivnila. Důsledky jsou patrné nejen v roce 2020, ale pravděpodobně zasáhnou i do příštích let, píše firma ve výroční zprávě.

Epidemiologická opatření obchod se zemědělskou technikou negativně ovlivnila. Důsledky jsou patrné nejen v roce 2020, ale pravděpodobně zasáhnou i do příštích let, píše firma ve výroční zprávě. Zdroj: Zetor

Celková ztráta firmy se loni téměř zdvojnásobila na 217 milionů korun z předloňských 111,6 milionu. Tržby klesly snížily meziročně o 106 milionů na 1,86 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, jejíž jediným akcionářem je bratislavský HTC Investments.
Zetor Tractors připomíná, že ztrátu vykázal v letech 2018 až 2020 po osmi letech nepřetržitých zisků. Ztrátovou trajektorii z let 2018 a 2019 nicméně loni výrazně umocnila pandemie.
Dlouhodobě také klesá objem výroby: ještě v roce 2014 Zetor prodal 4178 traktorů, o tři roky později jich udal 2786. Loni vyrobil 1675 traktorů, do distribuční sítě jich prodal 1788.
Výroba traktorů Zetor
Výroba traktorů Zetor
19
Fotogalerie

Dopadům koronavirové pandemie se nevyhnul ani tradiční český největší výrobce traktorů Zetor. Celková ztráta firmy se loni téměř zdvojnásobila na 217 milionů korun z předloňských 111,6 milionu. Tržby se meziročně snížily o 106 milionů na 1,86 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, jejímž jediným akcionářem je bratislavský HTC Investments.

„Epidemiologická opatření obchod se zemědělskou technikou negativně ovlivnila. Důsledky jsou patrné nejen v roce 2020, ale pravděpodobně zasáhnou i do příštích let,“ píše firma ve výroční zprávě.

„Výše účetní ztráty byla do značné míry ovlivněna světovou pandemií, v jejímž důsledku docházelo k častým přerušením dodávek součástí ze zemí výrazně postižených touto nemocí a k narušení plynulosti výroby a poklesu zakázek,“ dodala.

Zetor Tractors připomíná, že ztrátu vykázal v letech 2018 až 2020 po osmi letech nepřetržitých zisků. Ztrátovou trajektorii z let 2018 a 2019 nicméně loni výrazně umocnila pandemie.

Dlouhodobě také klesá objem výroby: ještě v roce 2014 Zetor prodal 4178 traktorů, o tři roky později jich udal 2786. Loni vyrobil 1675 traktorů, do distribuční sítě jich prodal 1788.

Nejprodávanějšími modelovými řadami byly Proxima a Major ve výkonovém rozpětí od 80 do 120 koní. Zetor prodal i 62 motorů, obvykle využitelných v důlních lokomotivách.

Dopady pandemie na firmu se mají v dlouhodobějším měřítku odvíjet od rychlosti uvolňování restriktivních opatření, oživení trhu a od uklidnění situace u partnerů Zetoru.

Podívejte se, jak se Zetor vyrábí:

Výrobce loni doručil zákazníkům vůbec první modely Primo a Compax, které vyrábí ve spolupráci s jihokorejským koncernem Tong Yang Moolsan. Stroje mají najít využití hlavně při údržbě obcí, sportovišť či firemních areálů. Zetor byl aktivní i v zahraničí, uzavřel například memorandum o spolupráci s indickým výrobcem traktorů VST Tillers Tractors.

Spolu s ním nyní vyvíjí speciální traktor primárně pro Indii - na trh má být uveden příští rok. Z Indie ho chce poté dostat do rozvojových zemí Asie i Afriky. S podnikem KEMZ zároveň chystá dodávky traktorů do Ruska.