Kapacita větrných elektráren v EU odpovídá 39 jaderkám

větrné elektrárny

větrné elektrárny Zdroj: profimedia.cz

Instalovaná kapacita větrných elektráren v Evropské unii překročila 100 gigawattů, což odpovídá elektřině vyrobené 39 jadernými elektrárnami. Oznámil to evropský svaz pro větrnou energii EWEA. Varoval však před finančními riziky, které ohrožují další růst odvětví.

Instalovaný výkon větrných elektráren v posledních letech podle EWEA rostl zhruba o deset gigawattů ročně. Stejným tempem má růst pokračovat i letos, výhled na příští rok je však nejistý. „Je zde příliš politických nejistot,“ uvedl ředitel EWEA Christian Kjaer.

Odvětví má nyní problémy, protože banky zkrátily splatnost úvěrů a zvýšily náklady na úvěry, dodal Kjaer. K tomu se přidává evropská dluhová krize, která přinesla výrazné škrty vládních výdajů a změny v politice financování obnovitelných zdrojů energie.

Převážnou část větrných elektráren tvoří elektrárny na pevnině. Podle odhadů náklady pro instalaci elektrárny na volném moři se pohybují kolem tří až čtyř milionů eur (74,9 milionu až 99,8 milionu korun) za megawatt, v případě elektrárny na pevnině je to 1,2 až 1,4 milionu eur, napsala agentura Reuters.

EU si stanovila, že do roku 2020 má pětina energetické spotřeby pocházet z obnovitelných zdrojů. Česko má do roku 2020 vyrábět 13 procent energie z obnovitelných zdrojů.

V České republice činil koncem loňského roku celkový instalovaný výkon větrných elektráren asi 216 megawattů (MW). Do roku 2020 se předpokládá, že budou v ČR fungovat zdroje o výkonu 743 MW, což představuje průměrný růst instalovaného výkonu o 50 MW ročně.