Kartel? EK vyšetřuje některé výrobce nákladních aut

ilustrační foto, Nákladní automobil

ilustrační foto, Nákladní automobil Zdroj: DSV

Evropská komise informovala několik výrobců těžkých a středně těžkých nákladních aut, že je podezřívá z účasti v kartelu, který je v rozporu s antimonopolními pravidly Evropské unie. EK to oznámila ve čtvrtečním prohlášení, jména firem však nezveřejnila.

„Komise se obává, že někteří výrobci těžkých a středně těžkých nákladních vozů se mohli dohodnout nebo koordinovat své cenové chování v oblasti Evropského hospodářského prostoru (EHP),“ uvádí se v prohlášení. Součástí EHP jsou všechny země Evropské unie plus Island, Lichtenštejnsko a Norsko.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová novinářům řekla, že tento případ bude „extrémně složité“ uzavřít případnou dohodou. „Pokud se věc prokáže, půjde o velmi závažné porušení našich pravidel,“ upozornila. Pro malé podniky mohly podle ní nyní zkoumané dohody znamenat vyšší náklady na činnost.

Pokud se věc prokáže, půjde o velmi závažné porušení našich pravidel

Kartel, v němž mělo být zapojeno „velké množství firem“, byl dlouhodobý. Vrchol měl před deseti lety, ale pokračoval i poté, uvedla eurokomisařka. Komise se věcí zabývá od roku 2011.

Komise ve čtvrtek firmám zaslala prohlášení o námitkách, které je jakýmsi mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě obvinění. EK v něm firmám oznámí své podezření, k němuž se podniky mají vyjádřit. Pokud další vyšetřování zjistí protiprávní jednání, mohou společnosti dostat pokutu ve výši až deseti procent jejich celkového ročního obratu.

Jména firem oproti minulým zvyklostem nezveřejněna

Jména zkoumaných společností nebyla nezveřejněna, firmy podle Vestagerové musejí dostat spravedlivou šanci na obhajobu. Komisařka doufá, že společnosti dodrží lhůty a nebudou věc zdržovat. V minulosti už ale komise v této fázi postupu jména dotčených zveřejňovala.

„Je to doslova těžký případ, vyšetřujeme těžká, velká auta,“ dodala Vestagerová.