Kauza Tatra: trestní oznámení kvůli zakázce v Indii policie odložila

Nákladní auto Tatra

Nákladní auto Tatra Zdroj: profimedia.cz

Čachrování při prodeji náhradních dílů indické armádě, které mělo automobilce Tatra údajně způsobit škodu 270 milionů korun, zatím zůstane neprošetřeno. Trestní oznámení, podané advokátem Václavem Láskou v dubnu roku 2011 na členy představenstva kopřivnické Tatry a Ravidnera Kumara Rishiho, totiž policie odložila.

Václav Láska podal trestní oznámení v zastoupení klienta, který si přál zůstat anonymní. Trestného činu se měli dopustit členové představenstva Tatry v letech 2006-2011 a osoby oprávněné v té době jednat o vývozu kompletních sad, tedy kabiny, nápravy, motoru a převodovky do Indie.

Hlavním podezřelým měl být právě Rishi, který je jedním z akcionářů Tatry (vlastní asi 40 procent akcií). Zároveň je však akcionářem společnosti Vectra Limited se sídlem ve Velké Británii, která části automobilů od Tatry odebírala, aby je posléze už jako složená celá vozidla prodala firmě Bharat Earth Movers Limitted (BEML), v níž drží majoritu indický stát.

Tatru mělo podle trestního oznámení poškodit to, že prodej sad indické armádě se neuskutečňoval přímo, ale prostřednictvím Vectra Limited. Tatra prý navíc byla nucena prodávat sady britské firmě bez marže, dokonce za cenu pod výrobními náklady. „Veškerá marže z obchodu, respektive veškerý zisk z této transakce pak šel na účet Rishiho společnosti Vectra Limited,“ tvrdí Láska.

Tatra a její kostlivci

„Vyšetřování ukázalo, že při podání trestního oznámení vycházel Láska pouze z internetových článků a svědectví lidí, jejichž slova se nepotvrdila. Spíše je tyto osoby vyvrátily,“ říká vrchní komisař Radek Marušák. „Nevím, jaké úkony provedli, jaké jsou závěry, ani proč celou věc odložili. Požadovali však na mně informace, které měli sami vyšetřit,“ oponuje . Naráží tak na události loňského května, kdy dostal od policie žádost o doplnění svého trestního oznámení.

Policie po něm údajně chtěla doklady týkající se výrobních nákladů sad CKD a listiny potvrzující skutečnost, že dodávky byly prováděny prostřednictvím Vectra Limited. Láska měl policii také doložit majetkovou účast Rishiho, specifikovat akcionáře a členy managementu, jichž se obchody týkají, a tak dále.

Ravidnera Kumara Rishiho zadržely indické úřady v Dillí letos v březnu. Nyní je vyšetřován kvůli podezření z korupce týkající se právě prodeje nákladních automobilů Tatra do Indie.

EuroEuro | E15