Kdysi nejbohatší muž Jižní Ameriky nezvládá splácet ani úroky půjček

Eike Batista

Eike Batista Zdroj: CC BY 3.0: Juliana Coutinho - Wikimedia Commons

Ještě loni jej časopis Forbes označil za sedmého nejbohatšího muže světa, dnes se topí v dluzích. Za uplynulých 15 měsíců ztratil Brazilec Eike Batista většinu svého majetku a dluhy jeho ropného koncernu OGX dosáhly 3,6 miliardy dolarů. Firma už nemá dost hotovosti ani na splácení úroků.

OGX musí nejpozději v úterý složit další splátku úroku svých dluhů, podle zdrojů deníku Wall Street Journal ale místo toho vyhlásí platební neschopnost. Půjde tak o největší insolvenci v jihoamerických dějinách, dosavadní rekord držela argentinská banka Banco de Galicia y Buenos Aires, která skončila v insolvenci v roce 2002 s dluhy ve výši 1,9 miliardy dolarů.

OGX si už na pomoc s oddlužením najala poradenské společnosti. Ty se budou muset vypořádat s půjčkou ve výši 1,06 miliardy dolarů splatnou do roku 2022 a dluhopisy za 2,6 miliardy dolarů, které musí firma splatit o dva roky dříve.

Podle smlouvy s věřiteli má nyní OGX 30 dní na to, aby dlužný úrok zaplatila. Firma chce během této doby vyjednat s věřiteli dohodu o oddlužení. Největší věřitelé přesto už počítají s insolvencí. Akcie OGX se od začátku roku propadly o více než 90 procent na 0,25 brazilského reálu, jen za dnešek přišly o více než 19 procent.

Batista přivedl OGX v roce 2007na burzu, uvedení akcií mu vyneslo 4,1 miliardy dolarů. Pád Batistova impéria začal poté, co OGX loni nedosáhla předpokládaného objemu těžby ropy. Krátce předtím firma oznámila, že těžba z většiny jejích dosud neotevřených ložisek je ekonomicky neudržitelná, a zastavila jejich další průzkum.