Kellnerův Polymetal prý zvažuje fúzi s Polyusem miliardáře Prochorova

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Ruská těžební společnost Polymetal, ve které vlastní zhruba pětinový podíl český miliardář Petr Kellner, prý zvažuje fúzi se svým rivalem, firmou Polyus Gold. Spolumajitelem Polyusu je ruský podnikatel Michail Prochorov, který se chce v březnových prezidentských volbách utkat s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Spojením obou firem by vznikla devátá největší společnost těžící zlato na světě.

Zatím nejde o oficiální vyjednávání manažerů firem, ale o neformální rozhovory jejich vlastníků, prozradili agentuře Bloomberg dva informovaní lidé, kteří si přáli zůstat anonymní. Akcie obou firem zareagovaly na tyto zvěsti skokovým posílením.

Polymetal je ze dvou těžařů tou menší rybou, jeho tržní kapitalizace činí 6,7 miliardy dolarů. Polyus Gold, ve kterém drží 38 procent akcií ruský prezidentský kandidát Michail Prochorov, má cenu 10 miliard dolarů.

Spojení obou firem by Polyusu pomohlo vstoupit na londýnskou burzu, kterému zatím bránila komise v čele s premiérem Vladimirem Putinem, připomíná Bloomberg. Polymetal totiž už v indexu FTSE 100 zapsán je. V listopadu loňského roku se stal první původně ruskou firmou, která do prestižního indexu londýnské burzy dostal.

Kellner ovládá Polymetal, který těží zlato a stříbro, se svými ruskými obchodními partnery Alexandrem Nesisem a Alexandrem Mamutem.