Kolegové Topolánka budují terminál v Jižním Súdánu, stavbu přibrzdily boje

Boje v Jižním Súdánu

Boje v Jižním Súdánu Zdroj: CTK

Letiště v Jubě
Rozestavěný terminál letiště v jihosúdánské metropoli Juba
Boje v Jižním Súdánu
Boje v Jižním Súdánu
Boje v Jižním Súdánu
11
Fotogalerie
Nedávná vlna kmenového násilí v hlavním městě Jižního Súdánu se dotkla i ostravské společnosti VAE Controls. Ta před měsícem uzavřela s jihosúdánskou státní ropnou společností Nile Petroleum smlouvu na výstavbu skladu pohonných hmot na letišti v metropoli Juba. Z ní ale vláda kvůli konfliktu evakuovala všechny cizince.

Podle obchodního ředitele společnosti Lea Matlocha bylo propuknutí násilí nečekané, hlavní město mladého státu totiž bylo doposud klidné. „Nikdo nerozumí tomu, co se stalo. Když jsem v Jubě před měsícem uzavíral smlouvu, nebyly tam ani náznaky nebezpečí,“ řekl E15 Matloch.

Do Jižního Súdánu ho na jednání o kontraktu s hodnotou v řádu stovek milionů korun doprovázel i bývalý premiér Mirek Topolánek. Ten je sice stále generálním ředitelem mateřské VAE Controls Group, kvůli práci pro slovenského přepravce plynu Eustream ale už ustupuje do pozadí. Za ostravskou firmu pouze příležitostně jedná v zahraničí.

Vedení VAE Controls teď čeká na splnění platebního závazku ze súdánské strany. „Jakmile to udělají, začneme stavět. Do roka by ten terminál měl být hotový,“ uvedl Matloch. Podle posledních informací se situace v hlavním městě už uklidnila.

Letiště v Jubě

V případě hrozby dalšího konfliktu by společnosti měla zajišťovat ochranu místní armáda. „Pokud ale bude válka, tak se tam samozřejmě podnikat nedá,“ doplnil Matloch. Pro Jižní Súdán je zakázka zásadní kvůli zajištění letecké dopravy, současné sklady paliva totiž nesplňují mezinárodní certifikaci. Zahraniční letadla tak v Jubě nemůžou tankovat.

Stavba v hlavním městě není první zakázkou, kterou si firma VAE Controls v Jižním Súdánu dohodla. Před několika lety začala budovat ropný terminál ve městě Bor, to ale plně zasáhly boje a společnost tedy musela stavbu opustit.

Násilí v Jižnímu Súdánu

Nejnovější vlna násilí mezi kmeny Dinka a Nuer v hlavním městě vznikla pravděpodobně spontánně, političtí představitelé spolu totiž nadále komunikují a vyzvali ke klidu zbraní. V zemi loni po necelých dvou letech skončila občanská válka a zemi vede vláda národní jednoty.