Kolínskou továrnu na smirkový papír zabrali exekutoři

Tovární komíny, ilustrační foto

Tovární komíny, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

České spořitelně došla trpělivost se zadluženou kolínskou společností Alico Global Abrasives a poslala do podniku exekutora. Firma vyrábějící brusivo a relaxační vany má jít v polovině května do dražby. Z jejího výtěžku chce banka pokrýt pohledávku, která podle dražební vyhlášky činí zhruba 82 milionů korun. Cenu nemovitostí podniku uvádí dražební vyhláška na 89 milionů, vyvolávací cena bude 59 milionů korun.

„Pracujeme na řešení, abychom dražbu ještě odvrátili,“ řekl deníku E15 finanční ředitel a spolumajitel podniku Jiří Chládek. Na vývoz orientovaná firma se podle něj dostala do problémů kvůli posilování koruny a následné hospodářské krizi. Od roku 2004 přitom společnost do modernizace výroby investovala kolem 120 milionů korun.

Potíže podle finančního šéfa podniku nastaly, když banka přestala úvěrovat produkci. Firma má přitom zakázky za 150 milionů korun, ale chybí jí finance na výrobu, doplnil Chládek. Ještě v roce 2008 měla společnost Alico provozní zisk dvanáct milionů korun při tržbách kolem 260 milionů.

V posledních letech ovšem výnosy podniku klesly pod sto milionů korun.

„Šmirgly“ se v Kolíně začaly vyrábět v roce 1919. Společnost poté zažila všechny nástrahy dvacátého století – prošla válkou, znárodněním a v roce 1992 privatizací. Relaxační vany, takzvané floating tanky simulující prostředí Mrtvého moře, začal kolínský závod vyrábět v roce 1994. Podnik byl tehdy první firmou na východ od Německa, který se do jejich produkce pustil.

Dejte pozor i na korunové nedoplatky, mohlo by vás to stát tisíce