Komise zřejmě brzy schválí podporu zelené energii, tvrdí ministerstvo

Solární panel

Solární panel Zdroj: CTK

Evropská komise (EK) zřejmě brzy schválí finanční podporu pro většinu obnovitelných zdrojů energie (OZE) v České republice, takzvanou notifikaci. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy ministerstva průmyslu. Právě kvůli chybějícímu schválení ze strany Evropské komise loni Energetický regulační úřad (ERÚ) odmítal řadu měsíců vypsat podporu většině obnovitelných zdrojů v Česku pro letošní rok.

Podporu, jejíž celková výše je přes 40 miliard korun, úřad nakonec vypsal až na základě nařízení vlády těsně před koncem roku. S postupem úřadu vedle výrobců ostře nesouhlasil také ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

„Můžu v tuto chvíli oznámit, že většina notifikačních řízení týkajících se obnovitelných zdrojů je nyní již věcně ukončena. Podle posledních informací, které máme k dispozici z Evropské komise, by notifikační rozhodnutí pro zdroje uvedené do provozu od 1. ledna 2016 měla být vydána nejpozději do konce srpna a notifikační rozhodnutí pro takzvané staré OZE pak nejpozději do konce září,“ uvedla dnes náměstkyně ministra průmyslu Lenka Kovačovská. Komise podle ní situaci v ČR velmi pečlivě sleduje a chce rozhodně předejít dalším problémům.

Dobrá zpráva

Dnešní informaci přivítala Komora obnovitelných zdrojů energie i Teplárenské sdružení. „Je to dobrá zpráva, která, jak věříme, ukončí zpochybňování zákonné podpory, a tím i principů právního státu,“ uvedl předseda Komory OZE Štěpán Chalupa.

Teplárenské sdružení uvedlo, že je potřeba zintenzivnit snahu o dokončení dalších notifikačních řízení, zejména v případě podpory vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla. „Energetický regulační úřad by měl připravit cenové rozhodnutí pro podporu všech typů podporovaných zdrojů energie včetně těch, kde nebude notifikační řízení do září uzavřeno,“ uvedl ředitel sdružení Martin Hájek.

Dnešní informaci přivítala Komora obnovitelných zdrojů energie. „Je to dobrá zpráva, která, jak věříme, ukončí zpochybňování zákonné podpory a tím i principů právního státu,“ uvedl předseda komory Štěpán Chalupa.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitáskovou dříve uvedla, že považuje vyplácení dotací bez notifikace za nezákonné. V lednu letošního roku odvolala z funkce místopředsedu úřadu pro oblast regulace Jana Nehodu, který výplatu svým podpisem v době její nepřítomnosti umožnil. Vyplácení podpory kritizuje také prezident Miloš Zeman. Po páteční schůzce s Vitáskovou uvedl, že je třeba udělat vše, aby dotace vyplácené do kapes solárních baronů byly co nejvíce omezeny.

Vitásková bude letos na podzim v Ostravě kandidovat do Senátu jako nestraník za hnutí Úsvit - Národní koalice. V případě svého zvolení je připravena ukončit své působení v čele ERÚ. Kovačovská dnes uvedla, že je nutné, aby notifikace OZE stejně jako nové tarify elektřiny, které ERÚ připravuje, nebyly zneužity v předvolební kampani. Mládek kandiduje do Senátu na Táborsku.

Výplatu podpory obnovitelných zdrojů energie provádí v Česku od roku 2013 Operátor trhu s elektřinou (OTE) na základě cenového rozhodnutí ERÚ. Předtím ji vypláceli samotní distributoři elektřiny. Výše podpory vzrostla ze zhruba jedné miliardy korun vyplacené v roce 2006 na 43,5 miliardy korun vyplacených loni. Celkem tak bylo na podporu OZE od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno již více než 205 miliard korun.