Kompenzace drahých energií jsou jisté. Jedná se o provedení, vysvětluje náměstek Třešňák

Petr Třešňák působí od ledna 2022 jako náměstek ministra průmyslu Jozefa Síkely

Petr Třešňák působí od ledna 2022 jako náměstek ministra průmyslu Jozefa Síkely Zdroj: Pirátská strana

Úsporný tarif se letos nebude vztahovat na plyn, ale pouze na elektřinu. Mediální tváří této překvapivé informace zveřejněné v úterý deníkem HN se stal náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák. Jeho šéf, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela, pak toto tvrzení opakovaně dementoval. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve středu potvrdil, že o konkrétní formě a načasování kompenzací domácnostem a firmám za vysoké ceny energií vláda teprve jedná. Kompenzovat však bude jak elektřinu a plyn, tak centrální vytápění i domovní kotelny, zdůraznil Stanjura. Náměstek MPO Třešňák v rozhovoru vysvětluje složitost jednání, která ke vzniku protichůdných informací vedla.

Médii proběhla vzájemně si odporující tvrzení o způsobu, jakým bude letos státposílat kompenzace v rámci úsporného tarifu. Kde rozpor vznikl?

Je to celkem jednoduché. Vládní zařízení ještě není hotové, takže všechny věci jsou ve fázi úvah. Jedna z variant byla, že se letos úsporný tarif promítne do poplatků za elektřinu, ale bude pokrývat i domácnosti, které odebírají plyn nebo teplo.

Jaké jsou další varianty úsporného tarifu?

Takové, které jsme prezentovali již dříve, tedy samostatný příspěvek na teplo i na plyn. Ten by se ještě dále rozlišil podle toho, jestli jde o domovní kotelny na plyn, kotelny v bytových domech a podobně a jestli budova je, nebo není ve správě společenství vlastníků jednotek.

Konkrétní řešení příspěvků pro budovy ve správě SVJ se teprve hledá, chceme je doladit během října. Možná to v jednáních o finalizaci samotného vládního nařízení nebude až takový kámen úrazu. Záleží na tom, jestli bude na stole varianta, že se úsporný tarif zavede tak, jak bylo původně avizováno, nebo jestli se k jeho zavedení použije příspěvek prostřednictvím elektřiny, který by pokrýval i ostatní komodity.

Video placeholde
Proč stále rostou ceny energií? • Videohub

Rozumím správně, že lidé, kteří by dostali „rozšířený“ příspěvek pouze prostřednictvím elektřiny, by ve výsledku dostali od státu stejnou sumu peněz jako ti, kterým by se příspěvek vyplatil částečně prostřednictvím elektřiny a částečně plynu?

Je to jedna z úvah. Existuje několik pracovních verzí, které se finalizují. Jedna z nich uvažuje i o tom, že by se úsporný tarif vyplácel pouze prostřednictvím elektřiny.

Je hlavním důvodem této úvahy fakt, že by se nejsnáze uváděla do praxe?

Ano, ale jak jsem zmínil, jde skutečně o jednu z pracovních variant.

Vyřeší úsporný tarif problémy občanů doopravdy? Lidé si v internetových diskuzích například stěžují, že případnou pomoc uvidí až ve vyúčtování v příštím roce. Co mají dělat teď, když nemají dostatek prostředků na placení měsíčních záloh? Pomůže úsporný tarif snížit samotné zálohy?

Tak, jak byl úsporný tarif původně navržen, a já doufám, že se tak dotáhne i ve vládním nařízení, by se mohl zohlednit i v měsíčních zálohách, jak je to napsané v paragrafovém znění energetického zákona. Ten umožňuje variantu promítnutí prostřednictvím zúčtování za zúčtovací období nebo promítnutí prostřednictvím záloh. Nejsem si jistý, jaká finální dohoda padne ve vládě, to bych předjímal.

Jakým způsobem by případná varianta promítnutí do záloh fungovala?

To všechno se aktuálně ladí, každý den v souvislosti s úsporným tarifem probíhá nějaký hovor nebo schůzka. Konečné detaily se ještě mohou měnit.

Miliardová výpomoc s drahými energiemi

Vláda pomůže lidem a firmám s rostoucími cenami energií v období od 1. října 2022 do 30. září 2023 sumou 66 miliard korun. Vládní balíček zahrnuje zejména odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, což bude stát zhruba 23 miliard korun, podporu kotelen za asi čtyři miliardy a centrálního vytápění za dalších deset miliard. Kompenzace energeticky náročným firmám dosáhnou zhruba dvou miliard korun. Samotný připravovaný úsporný energetický tarif, který bude kompenzovat část zvýšených výdajů za elektřinu a plyn, vyjde na přibližně 27 miliard.