Koncern GE zvažuje prodej průmyslových plynových motorů

Budova společnosti General Electric v Praze

Budova společnosti General Electric v Praze Zdroj: Tomas Novak/Euro

Americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) zvažuje prodej podnikání v oblasti průmyslových plynových motorů. Hodnota těchto aktivit by mohla činit až dvě miliardy dolarů (40,9 miliardy korun). 

Plány na prodej divize přicházejí poté, co generální ředitel John Flannery, který se ujal funkce loni v létě, na nedávném setkání s analytiky a investory naznačil, že je otevřený nápadu rozdělit společnost. Dodal také, že oddělení některých divizí, mezi které patří energetická, zdravotní a letecká, je možné.

Prodej výroby průmyslových plynových motorů, kam spadají motory Jenbacher a Waukesha, by mohl pomoci zmodernizovat energetickou divizi GE, jejíž zisk loni klesl o 45 procent kvůli prudkému poklesu prodeje vybavení elektráren a služeb.

Podle zdroje si GE najala Citigroup, aby připravila prodej. Mluvčí GE se ke zprávě odmítla vyjádřit, v Citigroup nebyl k zastižení nikdo, kdo by zprávu komentoval.

Akcie GE za posledních 12 měsíců ztratily polovinu hodnoty. Flannery je proto pod talkem investorů, mezi kterými je investiční fond Trian Fund Management, aby oživil podnikání firmy.