Končící šéf Škody Vahland opustí celý koncern. Odmítl strategii pro USA

Předseda představenstva automobilky Škoda Auto Winfried Vahland

Předseda představenstva automobilky Škoda Auto Winfried Vahland

Winfried Vahland, který je šéfem české Škoda Auto a od listopadu měl převzít vedení operací Volkswagenu v severní Americe, zcela opouští skupinu Volkswagen. Podle agentury Reuters s německého týdeníku Auto Bild odchází kvůli rozdílnému názoru na řešení emisního skandálu, to ale Škoda odmítá.

Po 25 letech úspěšného působení v koncernu Volkswagen odejde Winfried Vahland na vlastní žádost ze společnosti,“ uvedla česká automobilka. „K tomuto rozhodnutí ho vedly rozdílné názory na podobu nového koncernového regionu NAR (Severní Amerika),“ dodala.

Volkswagen si pro Vahlanda sáhl do Škody, aby se chopil řízením operací v Severní Americe a obnovil důvěru v koncernové automobily na tamním trhu po emisnímu skandálu. Podle dřívějších spekulací byl i jedním z kandidátů na funkci generálního ředitele celé automobilové skupiny.

Jak uvedly Reuters a Auto Bild, Valhland měl na řešení emisního skandálu jiný názor než vedení Volkswagenu a proto se raději rozhodl rezignovat na všechny funkce v koncernu. Toto vysvětlení Škoda odmítá. „Rozhodnutí nemá žádnou souvislost s aktuálními událostmi ohledně dieselových motorů,“ uvedla.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů aut s naftovými motory po celém světě instaloval software, který umožňuje manipulovat s výsledky měření emisí. Skandál srazil tržní hodnotu podniku o třetinu, donutil k odchodu generálního ředitele společnosti a vedl k vyšetřování po celém světě.

V čele mladoboleslavského podniku má Vahlanda nahradit Bernhard Maier, současný šéf odbytu značky Porsche.

Vojtěch Kotecký: Volkswagen se topí v oblacích smogu