Konec nepodařeného partnerství, Suzuki prodala podíl ve Volkswagenu

loga Volkswagen a Suzuki

loga Volkswagen a Suzuki Zdroj: ctk

Japonská automobilka Suzuki Motor prodala svůj podíl 1,5 procenta v německém koncernu Volkswagen. Podíl koupila holdingová společnost Porsche SE, která ve Volkswagenu vlastní většinu hlasovacích práv. Suzuki získala podíl před téměř šesti lety v rámci dohody o spolupráci s Volkswagenem, která nakonec zkrachovala.

Firmy Suzuki a Porsche SE v dnešním prohlášení nezveřejnily hodnotu transakce. Ta přichází v době, kdy cenu akcií Volkswagenu srazil dolů skandál kolem manipulací s emisními testy. Suzuki nicméně uvedla, že díky prodeji podílu vykáže v tomto čtvrtletí mimořádný účetní zisk 36,7 miliardy jenů (7,4 miliardy korun).

Automobilky Volkswagen a Suzuki se na spolupráci dohodly koncem roku 2009. Volkswagen v rámci dohody koupil v Suzuki podíl 19,9 procenta, zatímco Suzuki převzala ve Volkswagen podíl 1,5 procenta.

Nařízený prodej

Japonská firma však v roce 2011 ohlásila konec partnerství a obrátila se na arbitráž, protože jí německý podnik nechtěl podíl 19,9 procenta prodat zpět. Arbitrážní soud Mezinárodní obchodní komory (ICC) v Londýně v srpnu Volkswagenu prodej podílu nařídil a firma již jeho příkazu uposlechla.

Automobilky Volkswagen a Suzuki chtěly spolupracovat při vývoji, výrobě i prodeji s důrazem na hybridní a elektrické vozy. Volkswagen si od spolupráce sliboval posílení pozice na indickém trhu a Suzuki doufala, že získá napojení na hybridní a naftové technologie, jejichž vývoj si sama nemohla dovolit.

Od uzavření dohody však firmy neuskutečnily žádný společný projekt a jejich vztahy postupně ochladly. Suzuki v roce 2011 svého německého partnera obvinila, že podkopává její nezávislost. Volkswagen pak uvedl, že Suzuki porušila dohodu rozhodnutím nakupovat naftové motory od italského konkurenta Fiat.