Konec sankcí láká český byznys. Zetor dodá íránské firmě 250 traktorů

Zetor Crystal

Zetor Crystal Zdroj: ctk

Brněnský podnik Zetor Tractors dodá íránské společnosti Tondak Tiz 250 traktorů za pět milionů eur (kolem 135 milionů korun). Firmy kontrakt podepsaly na obchodně průmyslové komoře v Teheránu. Od soboty do úterý je v Íránu na návštěvě český ministr průmyslu Jan Mládek spolu s šedesátičlennou podnikatelskou misí.

Do Íránu úspěšně pronikají i další tuzemské firmy. Jak nedávno server E15.cz informoval, pražská společnost Czech Machine Tools vybuduje coby generální dodavatel na severozápadě země velkou solární elektrárnu. Projekt za desítky milionů eur už má povolení a stavba po zrušení sankcí začne do dvou měsíců. Czech Machine Tools také uzavřela dohodu na dodávku městských autobusů firmy SOR Libchavy do íránské provincie Alborz.

„Protiíránské sankce jsou již nyní oficiálně zrušeny a Írán je otevřen pro byznys. Dnes se uskutečnilo podnikatelské fórum, kterého se zúčastnilo 60 českých a 150 íránských firem. Největší zájem je o spolupráci v oblasti logistiky, důlních strojů a služeb a turistiky,“ uvedl ředitel sekce mezinárodních vztahů českého Svazu průmyslu a dopravy Lukáš Martin.

Ministr Mládek podepsal v Íránu dohodu o ekonomické spolupráci s íránským ministrem financí a ekonomiky Alim Tajebníjou a teheránská komora navíc podepsala smlouvu s českým Svazu průmyslu a dopravy a s Česko-Slovensko-Íránskou obchodní komorou. Během návštěvy ještě Mládek v Teheránu otevře zahraniční kancelář agentury CzechTrade.

S delegacemi se dveře netrhnou
Odbourávání západních sankcí přitahuje do 80milionového Íránu politiky a byznysmeny z celého světa. Íránské úřady nedávno oznámily, že za devět měsíců od loňského 21. března do země přijelo 145 obchodních delegací ze 48 zemí celého světa. Celkem šlo o 3763 lidí. Nejčastěji, dohromady 12krát, zamířili do Íránu Němci, 11 delegací přijelo ze sousedního Iráku, osm z Japonska a sedm z Číny. České výpravy byly tři.

Mládek spolu s dalšími členy české delegace hovořili také s ministrem energetiky Hamídem Čítčíanem o možnostech spolupráce v energetice a vodním hospodářství. Íránská strana se zmínila hlavně o potřebě výstavby energetických zdrojů a posílení národní přenosové soustavy. Ve vodohospodářské oblasti by uvítala pomoc při vyhledávání zdrojů pitné vody, její úpravě a čištění odpadních vod. „Ve všech těchto oblastech máme co nabídnout,“ doplnil Mládek.

Jeho další jednání s ministrem dopravy Abbásem Achúndím navázalo na nedávnou návštěvu Asociace podniků českého železničního průmyslu v Teheránu. Česká strana podpořila zájem společnosti Moravia Steel podílet se na propojení železničního koridoru z íránského města Rašt do ázerdbájdžánské Astary.

V pondělí Mládek podepíše mezivládní dohodu o hospodářské spolupráci s íránským ministrem financí a ekonomiky Tajebníjou. „Dohoda předpokládá mimo jiné založení smíšené česko-íránské komise pro hospodářskou spolupráci, která bude pravidelně projednávat otázky společného zájmu,“ dodal Mládek.

Silná tradice

České firmy v Íránu hledají příležitosti pro investice, které by po letech mělo umožnit zrušení mezinárodních sankcí vůči Teheránu, zavedených kvůli íránskému jadernému programu. V podnikatelské misi převažují strojírenské podniky. Do Íránu odletěli také zástupci firem jako výrobce nemocničních lůžek Linet, producent průmyslových armatur MSA nebo sklářská firma Preciosa. Vstup na íránský trh zvažuje také například Škoda Auto.

„Obchodní vztahy mělo s Íránem ještě předválečné Československo, to znamená, že je tam poměrně silná tradice. Česko tam má dobrý zvuk a myslím, že máme řadu výrobků, se kterými jsme schopni na íránském trhu uspět. To, že došlo k dohodě, znamená i větší šanci na diverzifikaci zdrojů ropy a plynu pro Evropu,“ řekl k tomu dnes premiér Bohuslav Sobotka.

USA a Evropská unie v sobotu ustoupily od protiíránských sankcí poté, co Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) konstatovala, že Írán splnil všechny požadavky, které na něj kladla jeho dohoda se šesti mocnostmi (Francie, Británie, USA, Rusko, Čína a Německo); zpráva MAAE automaticky znamená konec většiny protiíránských sankcí OSN.