Konec v Tesla Motors? Elon Musk naznačil odchod

Elon Musk a Tesla Model S

Elon Musk a Tesla Model S Zdroj: CC BY 2.0: jurvetson via Flickr

Poslední valná hromada automobilky Tesla Motors přinesla nejedno překvapení. Šéf firmy Elon Musk oznámil, že se za čtyři až pět let možná vzdá své funkce. V dohledné době ale odcházet nechce. Tesla prý navíc odhalí některé ze svých patentů, uvedl Musk.

„Nikdo není CEO navždy,“ prohlásil Musk. „V mém případě je docela těžké být generální ředitel dvou společností,“ dodal Musk a připomněl tím skutečnost, že zároveň řídí také společnost SpaceX, výrobce vesmírných raket.

Doba čtyř až pěti let je v Muskově prohlášení klíčová. Právě v té době by se měly uzavřít dvě zásadní kapitoly v historii Tesly. Naplno by se měla rozjet výroba třetí generace automobilu, který by mohl být konečně dostupný širokým vrstvám zákazníků. Vůz by prý neměl stát více než 35 tisíc dolarů (asi 700 tisíc korun). Jak v této souvislosti podotkl New York Post, automobilka Ford pod hrozbou žaloby zatrhla, aby vůz nesl označení Model E.

Elon Musk navíc rozhodně neopustí automobilku dříve, než bude dokončena obří továrna na li-ion baterie, kterou Tesla připravuje už delší dobu. Celý projekt by měl stát zhruba pět miliard dolarů (asi 100 miliard korun). V současné době hledá automobilka vhodné místo - jasno by mělo být do konce letošního roku, jak prohlásil Musk. Továrna na baterie by měla Tesle zvýšit výrobní kapacity ze současných desítek tisíc vozů ročně na stovky tisíc.

Musk: Odhalíme patenty Tesly

Musk navíc překvapil i v souvislosti s patenty firmy. Podle svých slov je připraven odhalit některé z patentů Tesly, aby se mohl vývoj elektromobilů posunout o něco kupředu. „Potřebujeme, aby všechna auta byla elektrická,“ prohlásil Musk.