Konec výroby audia a videa: Philips se zaměří na mixéry a wellness

Philips

Philips Zdroj: Philips

Nizozemská společnost Philips Electronics mění své výrobní zaměření. Po odchodu z produkce televizorů opouští i svůj další tradiční obor – výrobu spotřební audio a video techniky prodá japonské firmě Funai za 150 milionů eur. Philips k tomu uvedl, že se chce zaměřit na ziskovější segmenty domácích spotřebičů, zdravotnické techniky a osvětlení.

Největší evropský výrobce elektroniky se před rokem zbavil ztrátové výroby televizorů, kterou přesunul do společného podniku s hongkongskou firmou TPV. Nizozemská firma neodolala levnější asijské konkurenci ani s dalšími přístroji v oblasti spotřební audiovizuální elektroniky. Ukončí tak nově i výrobu DVD přehrávačů či audio sestav.

Funai převezme od Philipse výrobu jeho segmentu domácí zábavy a vedle dohodnuté ceny bude společnosti platit licenční poplatky za prodej zboží pod jeho značkou. Licenční dohoda platí na pět let a Funai ji bude moci poté obnovit.

Philips se teď bude v oblasti elektroniky soustředit na domácí spotřebiče, jako jsou toastery, mixéry, holicí strojky, odšťavňovače nebo kávovary. Firmě se navíc daří úspěšně operovat v oblasti úsporných žárovek nebo zdravotnických a wellness zařízení.

„Touto transakcí činíme další krok v přetváření portfolia produktů pro životní styl a měníme Philips ve vedoucí technologickou společnost v oboru produktů pro zdraví a životní pohodu,“ uvedl ve firemní zprávě generální ředitel Philips Frans van Houten.

Vývoj akcií Philips za poslední 3 roky

Vývoj akcií Philips za poslední 3 roky (finanzen.net)Vývoj akcií Philips za poslední 3 roky (finanzen.net) | finanzen.net

O zdravotnické přístroje roste zájem hlavně v Číně

Philips se v oblasti zdraví zaměřuje hlavně na nejrůznější typy skenerů tělesných funkcí. Soupeří s dalšími velikány, jako je Siemens či General Electric. O medicínská zařízení roste poptávka zejména v rychle se rozvíjejících zemích v čele s Čínou.

Philips ve čtvrtém čtvrtletí vykázal čistou ztrátu 355 milionů eur. Tu firma signalizovala v prosinci jako důsledek odpisu 509 milionů eur k pokrytí pokuty, uvalené Evropskou unií na firmu za kartelové praktiky na trhu televizorů.

Základní ziskovost vyjádřená ziskem před zdaněním, splátkou úroků a odpisy (EBITA) dosáhla 875 milionů eur, což bylo podle agentury Reuters mírně nad očekáváním analytiků. Tržby společnosti vzrostly meziročně o sedm procent na 7,16 miliardy eur.

Philips v minulém roce oznámil, že kvůli nepříznivé ekonomické situaci ve světě a zejména v Evropě, přistoupí k ráznějším úsporným opatřením, než původně plánoval. Do roku 2014 plánuje zrušit dohromady celkem 6700 pracovních míst.