Korea kvůli emisnímu skandálu zasahovala v pobočce Volkswagenu

Volkswagen

Volkswagen Zdroj: ctk/AP

Jihokorejci dnes v rámci vyšetřování emisního skandálu provedli razii v pobočce německé automobilky Volkswagen a její luxusní divize Audi. Uvedl to podle agentury Reuters mluvčí Volkswagenu v Jižní Koreji, který tak potvrdil spekulace v místních médiích.

Jihokorejská tisková agentura Jonhap uvedla, že vyšetřovatelé provedli zásah v kancelářích a v domě nejmenovaného vysoce postaveného činitele společnosti. Zajistili prý e-mailovou komunikaci s ústředím a dokumenty o certifikaci vozidel a potvrzení emisí. Mluvčí Volkswagen Korea zásah potvrdil. Podrobnosti nesdělil, uvedl ale, že podnik spolupracuje s vyšetřovateli.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující falšování údajů o emisích. Mezi dotčenými vozy je také asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Žaloba

Jihokorejské ministerstvo životního prostředí zažalovalo v lednu jihokorejskou odnož Volkswagen/Audi a dva firemní představitele kvůli tomu, že její vozidla údajně nesplňovala zákonné emisní normy. Pokud budou shledáni vinnými, hrozí jim až sedm let vězení a pokuta až 100 milionů wonů (1,9 milionu korun).

Jižní Korea je po Indii druhým největším asijským trhem s naftovými auty. Automobilce hrozí soudní pře kvůli aféře i jinde ve světě. Spojené státy na ni kvůli emisnímu skandálu podaly v lednu žalobu, která by automobilku mohla teoreticky stát až 48 miliard dolarů.