Korejská auta válcují evropskou konkurenci

Hyundai

Hyundai Zdroj: CTK

Evropská automobilová krize má vítěze. Zatímco prodej aut v Evropě se za prvních deset měsíců propadl meziročně o sedm procent a vyhlášené evropské značky strádají, korejské automobilky Kia a Hyundai dokázaly evropským zákazníkům prodat dohromady o 13 procent více aut než loni. Prodej automobilů samotné Kia se zvýšil o necelých 18 procent. Hyundai se dokázal přehoupnout s 365 tisíci auty přes tříprocentní podíl na evropském trhu.

Poslední statistiky prodejů nahrávají těm, kteří zastávají názor, že korejským automobilkám až moc pomáhá smlouva o volném obchodu mezi Evropskou unií a Jižní Koreou, která vstoupila v platnost loni v červenci. Za prvních jedenáct měsíců platnosti smlouvy se podle Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA) zvýšil dovoz aut z Jižní Koreje o 40 procent.

Bez většího dovozu z mateřské země by obě automobilky úspěchu nedosáhly. Kia od letošního ledna do října dovezla 130 tisíc vozů, což je 45 procent všech prodaných aut v Evropě. Zbylých 55 procent pochází ze Slovenska. Hyundai z Koreje přivezl 12 procent vozů. Zbytek vyrobil v závodech v Česku a v Turecku. Více než polovina prodaných vozů pochází z moravských Nošovic, kde se letos vyrobilo o téměř třetinu aut více než loni.

„Dohoda Evropské unie s Koreou otevírá Korejcům evropský trh, ale evropským výrobcům neotevírá stejným způsobem korejský trh. Nepřichází pro nás v úvahu, aby se něco podobného stalo při vyjednávání Evropské unie o zóně volného obchodu s Japonskem,“ tvrdí Ivan Hodač, generální tajemník ACEA, v narážce na netarifní překážky, které musejí evropští výrobci automobilů v Koreji překonávat.

Jenže samotná obchodní dohoda korejské automobilky k úspěchu v Evropě nenakopla. Výrazný růst prodejů i dovozů na přelomu loňského a letošního roku souvisí především s uvedením nových modelů na trh, z nichž část se vyrábí v Asii, a také rostoucí obliba korejských aut u Evropanů.

Výroba aut značky HyundaiVýroba aut značky Hyundai|E15

Navíc největší dovozní boom, který korejští výrobci zažili během letošního března, postupně opadá. Podle statistik Evropské unie se měsíční počet dovezených aut i jejich hodnota v posledních měsících dostala na úroveň, jež odpovídá době před vstupem obchodní dohody v platnost.

Dovozní cla sice klesla z deseti procent na letošních 6,6 procenta u malých aut a u velkých ze stejné úrovně na čtyři procenta, maloobchodní ceny vozů Kia a Hyundai se ovšem podle vyjádření zástupců obou automobilek nezměnily. Cla na dovoz by měla podle dohody úplně zmizet v letech 2016, pro malá auta a o dva roky dříve pro velké automobily.

Korejská auta dobývají EvropuKorejská auta dobývají Evropu|E15