Koupí Křetínský rakouské plynovody? OMV shání peníze na investice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Rakouská energetická skupina OMV prodává 49procentní podíl ve své dceřiné firmě Gas Connect Austria, která provozuje v Rakousku plynovody. Obchod za stovky milionů eur přitahuje pozornost nejvýznamnějších hráčů z branže. Podle agentury Reuters se očekávají nabídky i od českého Energetického a průmyslového holdingu nebo od majitelů tuzemské přenosové sítě Net4Gas.

Prodej chtějí Rakušané zahájit v březnu a jeho dokončení plánují ještě letos, s transakcí jim má pomoci banka Citi. Předběžný zájem investorů by podle zdrojů Reuters mohl celou společnost Gas Connect Austria ohodnotit na 750 milionů eur, tedy kolem 20 miliard korun.

Zástupci EPH možný vstup do tendru nepotvrdili, ale ani nevyvrátili. „Zásadně nekomentujeme spekulace o svých akvizičních záměrech,“ sdělil serveru E15.cz mluvčí holdingu Daniel Častvaj.

Zájem energetického konglomerátu miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče by byl ovšem logický. Podnik totiž mimo jiné kontroluje slovenskou přenosovou firmu Eustream, která zajišťuje tranzit ruského plynu přes Slovensko do Česka a právě do Rakouska. Se soustavou Gas Connect Austria je tak Eustream přímo propojen.

Soustava Gas Connect Austria:Plynovody Gas Connect AustriaPlynovody Gas Connect Austria | Gas Connect Austria

Dalším možným investorem, jehož plynovody mají k rakouské síti geograficky blízko, je podle Reuters konsorcium německé pojišťovny Allianz a kanadského fondu Borealis Infrastructure. Společnosti od roku 2013 ovládají provozovatele českých plynovodů Net4Gas. Přímé spojení rakouské a české soustavy nicméně zatím chybí, Net4Gas má ale projekty na jeho vytvoření.

Zájem se také očekává od belgické plynárenské firmy Fluxys, australské First State Investments, divize Commonwealth Bank of Australia, nebo od italské společnosti Trans Austria Gasleitung, která přepravuje ruský plyn do Itálie.

OMV, v níž drží 31,5 procenta rakouský stát, zatím firmu Gas Connect Austria plně ovládá. Prodejem 49procentního podílu chce podle Reuters získat hotovost na financování investic. Té se skupině nedostává kvůli nízkým cenám ropy.

Pro rakouský koncern to není letos jediná divestice. V lednu oznámil prodej 68 čerpacích stanic v České republice Unipetrolu, vlastníku Benziny. Dosud měla OMV na tuzemském trhu 205 pump. Cenu transakce firmy nezveřejnily.