Krachy solárníků už dostihly i Čínu, bankrotuje obří Suntech

Fotovoltaika, Čína

Fotovoltaika, Čína Zdroj: profimedia.cz

Přední čínský i světový výrobce solárních panelů Suntech Power Holdings kvůli vysokým ztrátám nevyrovnal splatný dluhopis 541 milionů dolarů (10,7 miliardy korun). Firmě po dnešním oznámení hrozí žaloby investorů a bankrot. Suntech je další z řady obětí krize globálního odvětví solární energetiky. Krize v sektoru už vedla ke krachu řady západních výrobců, zejména v USA a Německu, které měly ambice stát se fotovoltaickými lídry.

Potíže Suntechu jsou těžkou ranou pro firmu, která byla pro čínskou vládu hlavním motorem plánu vytvořit v zemi globální centrum výroby technologie obnovitelných zdrojů energie. Zakladatel firmy Š' Čeng-žung se stal jedním z nejznámějších podnikatelů, většina jeho bohatství se však za poslední rok s propadem akcií firmy vypařila. Akcie společnosti za poslední rok ztratily asi 80 procent.

Suntech měl v pátek uhradit jistinu jednoho z dluhopisů, nebyl však toho schopen, protože těžké ztráty minulých téměř dvou let jej připravily o peníze. Suntech se sice dohodl s držiteli 60 procent dluhopisu na odkladu do května, dnes ale správce dluhopisu u něj konstatoval „default“, čili nevyrovnáni splatného závazku.

Firma Trondheim Capital Partners agentuře Reuters minulý týden sdělila, že v případě vyhlášení defaultu podá na Suntech žalobu. „Kdyby to byla americká firma, byl by bankrot za takové situaci zcela nevyhnutelný,“ řekl analytik Pavel Molchanov z firmy Raymond James. Podle něj se může Suntech bankrotu vyhnout, pokud mu finančně pomůže město Wu-si v blízkosti Šanghaje, které se chce stát čínským centrem solárních technologií.

Suntech je ve ztrátách v důsledku masivního přebytku solárních panelů na globálním trhu a propadu jejich cen. Vysoké subvence pro solární energii v západním světě a daňové úlevy výrobcům v Číně přitáhly do oboru stovky malých čínských výrobců. Přebytek vyústil v krizi v posledních dvou letech, kdy západní země omezily neúnosně nákladnou podporu solární energetiky.