Královopolská RIA postaví elektrárnu pro olympiádu v Soči za 10 miliard

Paroplynová elektrárna, ilustrační foto

Paroplynová elektrárna, ilustrační foto

Brněnská společnost Královopolská RIA získala v ruském Kudepste-Soči zakázku na výstavbu paroplynové elektrárny za 385 milionů eur, tedy za téměř 10 miliard korun. Informuje o tom deník Dnes. Zdroj blízký jednání listu potvrdil, že předběžná dohoda už byla podepsána, konečné stvrzení by se mělo uskutečnit už tento týden při návštěvě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze. Elektrárna má být jedním z hlavních zdrojů pro zimní olympiádu v Soči v roce 2014.

Smlouvu má podepsat prezident stoprocentního investora, společnosti Gazenegostroj, Sergej Černín a šéf Královopolské Ctirad Nečas.

Elektrárna „na klíč“ o výkonu 366 megawattů musí být připojena k síti nejpozději na přelomu listopadu a prosince 2013, jinak by nebyl zajištěn dostatečný zdroj energie pro pořádání olympijských her.

„Výstavba Kudepstinské elektrárny je jedním z nejsledovanějších olympijských objektů a je v přímém ohnisku pozornosti předsedy vlády Vladimíra Putina, ale i samotného prezidenta Medveděva,“ dodal zdroj.

KP Ria se specializuje na dodávky systémů do jaderných elektráren, čistíren odpadních vod a chemického průmyslu. V minulém roce vydělala 42 milionů korun, což je o 13 milionů více než v roce 2009.

Firmě naopak mírně klesly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb ze 708 milionů korun na 623 milionů. Hlavními zákazníky byly ČEZ, Škoda Praha, Invest a Enseco. V minulosti firma vzbudila pozornost v souvislosti se vstupem expremiéra Stanislava Grosse. Ten však svou účast popřel.