Křetínského EP Infrastructure prodává Pražskou teplárenskou Francouzům

Elektrárna Holešovice - Pražská teplárenská, a.s

Elektrárna Holešovice - Pražská teplárenská, a.s Zdroj: profimedia

Pražská teplárenská zřejmě změní majitele. Společnost EP Infrastructure Daniela Křetínského prodává teplárenskou firmu francouzské skupině Veolia. Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

„Rozhodnutí o divestici Pražské teplárenské bylo vyvoláno vážným strategickým zájmem Veolie. V kontextu naší dlouholeté spolupráce s Veolií, dohody o partnerství při budování nízkoemisních zdrojů výroby tepla pro její potřeby a v neposlední řadě kvalitě Veolie jako provozovatele teplárenských soustav jsme nakonec s divestici souhlasili," uvedl Křetínský.

Podíl v Pražské teplárenské držela EP Infrastructure (EPIF) prostřednictvím společnosti EP Energy. EPIF je ovládán Energetickým a průmyslovým holdingem (69 procent), zbytek (31 procent) drží australský fond Macquarie.

"V případě EPH jde o ziskový odchod z podnikatelsky zdařilého projektu. Pro Veolii to znamená významné posílení jejich aktivit, přičemž jde o podnikání i lokalitu, které dobře zná a kde již má svůj vlastní know-how. Pro odběratele by to nemělo znamenat žádnou negativní změnu," řekl analytik společnosti ENA Jiří Gavor. "

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) informaci řekl, že všichni provozovatele tepelných zdrojů v Česku, bez ohledu na to, zda jsou čeští nebo zahraniční, musí dostat podmínky, aby svoje zdroje modernizovali. "Musíme přitom systematicky hlídat, aby se ceny tepla nedostaly nad současnou úroveň," dodal.

V roce 2017 získal Křetínský od Prahy v Pražské teplárenské čtvrtinový podíl. Tyto akcie byly tehdy ohodnoceny na 3,1 miliardy korun.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských společností v Česku. Dodává teplo do více než 230 tisíc domácností a do desítek administrativních budov, průmyslových podniků, školských a zdravotnických zařízení. Firmě loni stoupl meziročně čistý zisk o 3,3 procenta na 580 milionů korun.

Veolia rovněž získá největšího výrobce tepla v Budapešti Bert, která je stejně jako Pražská teplárenská vlastněná EP Infrastructure. Také tuto transakci musí schválit antimonopolní úřad a musí být splněny některé další technické podmínky. Ani cenu tohoto obchodu žádná ze stran nezveřejnila.

EPH byl založen v roce 2009. Většinovým vlastníkem holdingu se stal v roce 2017 Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií. EPH zahrnuje více než 70 firem v Česku, na Slovensku, v Polsku, Německu, Maďarsku, Británii, Irsku, Itálii a Francii.

Loni zvýšil meziročně provozní zisk EBITDA o desetinu na 56 miliard korun (2,1 miliardy eur), konsolidované tržby pak vzrostly o více než pětinu na 230 miliard korun (8,6 miliardy eur).

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz