Křetínského EPH expanduje. V Nizozemsku koupil jednu plynovou elektrárnu a půlku další

Majoritní vlastník EPH Daniel Křetínský

Majoritní vlastník EPH Daniel Křetínský Zdroj: Profimedia

Byznysmen Daniel Křetínský se svým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH) získal od americké společnosti Castleton Commodities International (CCI) rotterdamskou plynovou elektrárnu MaasStroom a k tomu poloviční podíl v další plynovce Enecogen. Celkový výkon obou zdrojů dosahuje zhruba 1,3 gigawattu. Prodejní cena se podle odhadu E15 počítala v miliardách korun.

Společnost CCI získala elektrárnu MaasStroom v roce 2017 a o rok později koupila poloviční podíl v Enecogenu a následně investovala do modernizace obou elektráren, jak uvedla v tiskové zprávě.

„EPH je tím správným partnerem, který má zkušenosti s provozem podobných aktiv v celé Evropě, aby mohl pokračovat v maximalizaci provozu a spolehlivosti těchto elektráren,“ uvedl k transakci globální ředitel hlavních investic společnosti CCI Arie Pilo. 

Díky akvizici EPH v Nizozemsku vlastní už čtyři elektrárny, přičemž první akvizici na tomto trhu uskutečnil teprve v lednu. U čtvrté elektrárny, v níž má poloviční podíl, je spoluvlastníkem nizozemská energetická skupina Eneco.

„Letošními akvizicemi čtyř plynových elektráren a souvisejícími aktivitami v oblasti obchodu a distribuce jsme položili pevné základy pro naše dlouhodobé působení v Nizozemsku,“ uvedl Peter Černák, člen představenstva EP Power Europe, která je dceřinou společností EPH zaměřenou na výrobu elektřiny.

Přímým vlastníkem elektráren je firma EP Netherlands, dceřiná společnost EP Power Europe, která v Nizozemsku disponuje výkonem 2,6 gigawattu. Její šéf Niels Unger vidí v těchto akvizicích byznysovou logiku: „Vzhledem k rostoucím dodávkám elektřiny z obnovitelných zdrojů je jasné, že naše moderní plynové elektrárny s nízkými emisemi budou hrát klíčovou roli při zajišťování flexibilních dodávek do sítě,“ dodal.

EPH loni téměř zdvojnásobil tržby na 37,1 miliardy eur, zhruba 872 miliard korun, a podobným tempem zvýšil i provozní zisk (EBITDA), který v roce 2022 činil 4,3 miliardy eur. Analytici se nicméně shodují, že dobré výsledky bude letos těžké zopakovat, protože velkoobchodní ceny energií klesly o desítky procent. A právě letošní výsledky budou mimořádně zdaněny takzvanou windfall tax.

Křetínský ovládá 50 procent plus jednu akcii EPH, zatímco společnost J&T Energy Holding kontroluje 44 procent minus jednu akcii. Zbylý podíl drží skupina manažerů EPH. 

Skupina EPH, která prostřednictvím svých firem zaměstnává více než 24 tisíc lidí, zahrnuje po celé Evropě přes sedm desítek společností. Součástí jsou energetické firmy EP Infrastructure a EP Power Europe, logistická společnost EP Logistics International či realitní firma EP Real Estate.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.