Křetínského EP Energy Trading kupuje dodavatele elektřiny Gazela

Konsolidace na energetické trhu pokračuje

Konsolidace na energetické trhu pokračuje Zdroj: E15 Ján Juhaniak

Konsolidace na českém trhu dodavatelů energií pokračuje. Společnost EP Energy Trading z Energetického a průmyslového holdingu (EPH) miliardáře Daniela Křetínského kupuje obchodníka s elektřinou Gazela Energy. Transakci posuzuje Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

„K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblastech maloobchodních dodávek elektrické energie a zemního plynu domácnostem a firmám,“ uvedl antimonopolní úřad s tím, že o povolení akvizice ještě nerozhodl.

Gazela Energy v polovině loňského roku pohltila dalšího obchodníka s energiemi a svého obchodního partnera ZFP Energy. Již dříve vlastnila polovinu společnosti, druhou držela skupina ZPF Group.

Gazela díky transakci zdvojnásobila svůj zákaznický kmen na více než šestnáct tisíc odběrných míst, uvedl operátor trhu OTE. Podle účetní uzávěrky za rok 2021 firma utržila 130 milionů korun, zisk po zdanění činil šest milionů korun.

Živo na českém trhu s energiemi je od předloňského krachu společnosti Bohemia Energy, která zásobovala 900 tisíc odběrných míst. Druhým největším padlým dodavatelem byla společnost Kolibřík energie s 28 tisíci klientů. Zákazníci obou firem a také společnosti Český Energetický Dodavatel skončili v režimu dodavatele poslední instance. Následoval zánik řady menších dodavatelů, jejichž zákazníky převzaly konkurenční společnosti.

Především menší dodavatelé se dostali do úzkých kvůli prudkému růstu cen energií na burzách v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu a následné potíže s dodávkami zemního plynu a dalších surovin z Ruska. Také Gazela Energy nyní na svém webu uvádí, že kvůli situaci na trhu nedokáže přijímat nové zákazníky.

Šéf Pražské plynárenské Martin Pacovský v rozhovoru pro deník E15 předpověděl, že trh dodavatelů energií se bude dále konsolidovat. Menší hráči podle něj již sami oslovují větší rivaly a nabízejí jim své zákaznické portfolio.  „Dovedu si představit, že tento trend ještě zesílí, protože doby hojnosti jsou pryč. Trh se pročistí. Energetický regulátor bude také mnohem přísnější. Předpokládám, že kvůli nové situaci vzniknou nová pravidla a úřad si bude finanční stabilitu dodavatelů důsledněji hlídat,“ řekl.

Pozn. redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.