Křetínského EPH rekordně vydělal navzdory druhému roku pandemie

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Profimedia

Druhý rok pandemie přál byznysu skupiny EPH.
2
Fotogalerie

Holding EPH miliardáře Daniela Křetínského loni po více než dvojnásobných tržbách dosáhl zisku 2,3 miliardy eur, přes 56 miliard korun. Skupina tak dokázala zvýšit zisk o více než pět procent. Byznysu EPH přály zejména rostoucí ceny plynu na evropském trhu v důsledku slábnoucích toků suroviny na Starý kontinent. 

„Uplynulý rok opět prokázal, že náš obchodní model kombinace výroby elektřiny a přenosu, distribuce a skladování plynu a distribuce elektřiny a tepla je velmi odolný. Nižší toky plynu do EU, které negativně ovlivnily výkonnost EPIF (EP Infrastructure, součást EPH – pozn. red.), vedly ke zvýšení ceny plynu na evropském trhu, což bylo hlavním motorem růstu výkonnosti EPPE (EP Power Europe, součást EPH – pozn. red.). Trend silného růstu EPPE pokračuje i v roce 2022,“ uvedl Daniel Křetínský, generální ředitel a majoritní akcionář EPH. 

Skupina loni utržila rekordních 18,9 miliardy eur, oproti 8,5 miliardám eur v roce 2020, provozní zisk EBITDA vzrostl o 5,3 procenta na 2,3 miliardy eur, a to oproti 2,1 miliardám eur v předchozím roce. Ukazatel volných peněžních toků pak činil 1,4 miliardy eur oproti 1,3 miliardám eur v roce 2020.

„Díky rekordním výsledkům a zodpovědnému přístupu k zadlužování se poměr čistého zadlužení držel přibližně na dvojnásobku, meziročně beze změny, což svědčí o stabilní úrovni ve srovnání s obdobnými společnostmi v tomto odvětví,“ dodává Křetínský. 

Na loňských rekordních výsledcích EPH se podílela především společnost EP Power Europe, která zaznamenala 85procentní nárůst EBITDA na jednu miliardu eur. Vykompenzovala tak mírný pokles EBITDA společnosti EP Infrastructure o 21 procent na 1,3 miliardy eur ve srovnání s 1,6 miliardami eur o rok dříve.

„Dokázali jsme překonat všechny výzvy a správně reagovat na velmi dynamický vývoj na energetických trzích a nejen dostát svým povinnostem v oblasti bezpečnosti dodávek, ale také pružně přizpůsobit naši činnost nové situaci. A to díky velkému úsilí všech kolegů a velmi obezřetnému a konzervativnímu řízení skupiny,“ připomíná Křetínský. 

Skupina trendově sází na snížení emisní náročnosti své produkce. Během posledních sedmi let klesl objem vypouštěného oxidu uhličitého na jednotku vyrobené energie o čtyřicet procent. Loni v tomto smyslu skupina EPH investovala do bezemisních nebo nízkoemisních projektů, jako jsou výstavba moderních plynových elektráren v Itálii a Severním Irsku, zvýšení podílu biomasy na palivovém mixu realizované Plzeňskou teplárenskou či projekty obnovitelných zdrojů společností EP New Energies v Německu o výkonu tří gigawattů. Do roku 2050 hodlá EPH dosáhnout uhlíkové neutrality.

Společnosti, jež jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají víc než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Spolu s EPPE a EPIF je součástí holdingu také EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate. EPH byl založen v roce 2009.

Do akcionářské struktury EPH se v prosinci předloňského roku vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Majoritní podíl ale nadále patří Křetínskému a skupině manažerů.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.

Video placeholde
Medailonky českých miliardářů: Daniel Křetínský • Videohub a E15