Křetínský posílí v nákladní železniční dopravě. Se Slovinci vytvořil společný podnik

Český holding EPH dokončil dlouho připravovanou akvizici v oblasti železniční nákladní dopravy. Jeho dceřiná společnost EP Logistics International uzavřela smlouvu s nákladní divizí slovinské státní společnosti Slovenske železnice o vytvoření nového společného podniku, v němž bude česká strana držet 49 procent.

Český holding EPH dokončil dlouho připravovanou akvizici v oblasti železniční nákladní dopravy. Jeho dceřiná společnost EP Logistics International uzavřela smlouvu s nákladní divizí slovinské státní společnosti Slovenske železnice o vytvoření nového společného podniku, v němž bude česká strana držet 49 procent. Zdroj: SŽ - Tovorni promet

EP Logistics International spadající pod EPH Daniela Křetínského sdružují podniky z oblasti infrastruktury, výroby elektrické energie, těžby, obchodu s uhlím a obnovitelných zdrojů či logistiky.
2
Fotogalerie

Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského dokončil dlouho připravovanou akvizici v oblasti železniční nákladní dopravy. Dceřiná společnost holdingu EP Logistics International (EPLI) uzavřela smlouvu s nákladní divizí slovinské státní společnosti Slovenske železnice (SŽ) o vytvoření nového společného podniku, v němž bude česká strana držet 49 procent. Informaci deníku E15 potvrdil mluvčí EPH Daniel Častvaj.

„Tímto krokem startuje společný podnik v oblasti logistiky a nákladní dopravy, který bude v regionu jedním z největších. EPLI do podniku vložila ujednanou finanční částku, která bude využita k nezbytným investicím a k expanzi v regionu,“ sdělil Častvaj. 

Výše transakce se podle serveru Railway Gazette odhaduje až na sto milionů eur, zhruba 2,7 miliardy korun. Podrobnosti dohody strany neuvedly. EPH zatím nechce komentovat ani plánované investice či akvizice v této oblasti. Už nyní nicméně EPLI spolu s dceřinými společnostmi patří k největším poskytovatelům železničních logistických služeb ve střední Evropě. 

Video placeholde
Medailonky českých miliardářů: Daniel Křetínský • Videohub a E15

Slovinská železniční společnost hledala strategického partnera pro svou nákladní divizi od roku 2017. Ředitel slovinských železnic Dušan Mes několikrát zopakoval, že cílem partnerství má být vytvoření přední logistické společnosti v jihovýchodní Evropě.

EPH sdružují podniky z oblasti infrastruktury, výroby elektrické energie, těžby, obchodu s uhlím a obnovitelných zdrojů či logistiky. Zahrnují přes sedmdesát společností v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii, Irsku, Maďarsku, Francii, Polsku a ve Švýcarsku. Součástí je například nákladní železniční dopravce EP Cargo.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem společnosti Czech News Center, vydavatele ekonomického webu E15.cz.