Americké fondy asi koupí německou Aareal Bank. Křetínský vydělá stovky milionů korun

Aareal Bank se zaměřuje na financování developerských projektů.

Aareal Bank se zaměřuje na financování developerských projektů. Zdroj: reuters

Sázka na akcie finančního domu Aareal Bank českému podnikateli Danielu Křetínskému vychází. Konsorcium investorů v čele s americkými fondy nakonec nejspíš přece jen uspěje s nabídkou na převzetí německé banky. Pro Křetínského, který v Aareal Bank drží prostřednictvím fondu Vesa Equity Investment téměř osmiprocentní podíl, by to znamenalo slušné zhodnocení jeho investice.

Americké investiční skupiny Advent International a Centerbridge Partners tento týden oznámily, že se s několika významnými akcionáři Aareal Bank, která se zaměřuje zejména na financování developerů, dohodly na koupi jejich podílů. Cena činí 33 eur za jednu akcii. Banku z Wiesbadenu to oceňuje na přibližně dvě miliardy eur, tedy v přepočtu přibližně 49 miliard korun.

Nabytí akcií od fondů, mezi nimiž jsou Vesa, Petrus Advisers, Talomon a Teleios, zajistí zájemcům v německé bance 37procentní podíl na hlasovacích právech. Součástí konsorcia je kromě firem Advent a Centerbridge také největší kanadský penzijní fond Canada Pension Plan Investment Board.

Vesa, která je dosud třetím největším akcionářem, a některé další fondy navíc souhlasily, že reinvestují část peněz získaných z prodeje podílů do firmy Atlantic BidCo GmbH. Nepřímo by tak akcionáři zůstali spoluvlastníky banky. 

Atlantic BidCo GmbH je investiční vehikl založený americkými investory speciálně pro potřeby převzetí Areal Bank. Konsorcium fondů nyní věří, že dokáže přesvědčit i ostatní akcionáře banky a pravděpodobně v nejbližší době učiní oficiální nabídku na odkup jejich akcií, a to při stejném kurzu.

K tomu však napřed musí získat souhlas německého regulátora. Od předchozí neúspěšné nabídky na převzetí totiž ještě neuplynulo povinných dvanáct měsíců. V únoru konsorcium vzdalo svou snahu poté, co neuspělo ani se zvýšením nabídky z 29 na 31 eur za akcii.

Zatímco správní rada banky tehdy nabídku podporovala, většině akcionářů se zdála nabízená částka nedostatečná. Mimo jiné proto že dostatečně neodrážela hodnotu softwarové divize Aareon, kterou banka ovládá. Své akcie odmítal prodat i zmíněný fond Petrus. Naopak fond Vesa, který vlastní Křetínský se svým obchodním partnerem Patrikem Tkáčem, už tehdy souhlasil.

Vesa vlastní 4,66 milionu akcií banky, což při ceně 33 eur oceňuje podíl na 154 milionů eur, tedy zhruba 3,76 miliardy korun. Fond začal nakupovat akcie loni. Na konci října oznámil, že podíl překročil tříprocentní hranici. Následně 19. listopadu Vesa reportovala, že drží už 7,80 procenta akcií. 

Průměrná nákupní cena není známa, ale až do zmíněného data se kurz akcií pohyboval řadu týdnů v rozmezí mezi 28 až 29 eury. Při zisku, řekněme, čtyř eur na akcii by fond Vesa vydělal na investici 18,66 milionu eur (zhruba 455 milionů korun).

Kromě podílu v Aareal Bank má fond Vesa Equity Investment v portfoliu také akcie nizozemské poštovní a logistické firmy PostNL, britské poštovní skupiny Royal Mail, britského maloobchodního řetězce Sainsbury’s, francouzské sítě supermarketů Casino Guichard-Perrachon, amerického prodejce tenisek Foot Locker, francouzské televizní společnosti TF1 a rovněž francouzské maloobchodní skupině Fnac Darty.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.