Křetínského EPIF vydělal přes miliardu eur. Byznys však ohrožuje válka na Ukrajině

Skupina EPIF, která je součástí podnikatelského impéria Daniela Křetínského, loni zaznamenala pokles zisku.

Skupina EPIF, která je součástí podnikatelského impéria Daniela Křetínského, loni zaznamenala pokles zisku. Zdroj: Zlatohlávek Robert/E15 / E15

Skupině EP Infrastructure (EPIF), která je součástí podnikatelských aktivit miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, loni klesl provozní zisk o šestnáct procent. Letos se na ziskovosti firmy může negativně odrazit případné přerušení dodávek plynu z Ruska kvůli válce na Ukrajině. Situaci pozorně sledují i agentury, jež hodnotí schopnost firem a států splácet závazky – Moody’s již dokonce na konci března snížila některé ratingy EPIF.

Zisk EPIF před odečtením úroků, daní a odpisů dosáhl loni 1,277 miliardy eur, přibližně 31,3 miliardy korun. Zároveň firma vygenerovala na hotovosti 785 milionů eur. Pokles provozního zisku byl způsoben útlumem v segmentu přepravy plynu. K němu došlo v důsledku snížení objemu dodávek v kombinaci s prodejem vybraných společností v oboru teplárenství v posledním čtvrtletí roku 2020. 

Majitelem EPIF je ze 69 procent Energetický a průmyslový holding Křetínského a Tkáče a z 31 procent investiční fond australské finanční skupiny Macquarie. Ten podíl koupil v roce 2016. EPIF tehdy kvůli tomu na poslední chvíli zrušil plánované uvedení akcií na burzy v Londýně a Praze.

Video placeholde
Medailonky českých miliardářů: Daniel Křetínský • Videohub a E15

EPIF sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Do skupiny patří například podíly ve slovenském přepravci plynu Eustream a ve společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu. Skupina vlastní také hnědouhelnou elektrárnu v Opatovicích nad Labem na Pardubicku a firmu United Energy, která je provozovatelem teplárny v Komořanech, jež vyrábí teplo a elektřinu pro Most a Litvínov.

Skupina EPIF uvedla, že sleduje dění na trhu v souvislosti s válkou na Ukrajině. Kvůli ní by mohlo nastat omezení či úplné pozastavení dodávek plynu z Ruska, což by se dotklo hospodaření firem ve skupině. Akcionáři EPIF kvůli tomu již dříve rozhodli o pozastavení výplaty dividend a případných akvizic.

„Pokud jde o invazi na Ukrajině a s tím související sankce proti Ruské federaci, prozatím nedošlo k přerušení dodávek plynu z Ruska a nic nenasvědčuje tomu, že by hlavní ruský přepravce neměl splnit smluvní závazky. V současné době navíc žádné sankce proti Ruské federaci nevyvolávají tlak na likviditu skupiny EPIF,“ uvedl finanční ředitel Václav Paleček.

„Finanční výsledky skupiny zůstávají silné díky její strategické pozici podpořené regulovanými a dlouhodobě nasmlouvanými obchody, dobře zvládnutou strategií financování a vyjádřenou podporou od akcionářů,“ dodal.

To se však může změnit. Kvůli válce, nejistotě na trhu a možným negativním dopadům na hospodaření agentura Moody’s na konci března snížila některé ratingy EPIF. Zvláště Eustream je podle Moody’s významně závislý na přepravě ruského plynu. Agentury Fitch Ratings a S&P Global Ratings situaci vyhodnocují a ani v jejich případě není vyloučení snížení důvěryhodnosti EPIF splácet závazky vůči věřitelům, zejména vlastníkům vydaných dluhopisů. 

Poměr čistého dluhu k zisku EBITDA se loni zvýšil oproti roku 2020 ze 4,05 na 4,26. Platí, že čím vyšší poměr, tím vyšší zadlužení. Čistý dluh skupiny byl ke konci minulého roku 2,9 miliardy eur.

Skupina EPIF loni vzbudila pozornost, když akcionáři oznámili, že v rámci strategického přezkumu zvažují mimo jiné uvedení akcií skupiny na burzu. „Tento proces nebyl zatím ukončen. Pokud jde specificky o možnost IPO, je zřejmé, že současné podmínky na kapitálových trzích zjevně nepodporují atraktivní valuaci,“ řekl deníku E15 zdroj z firmy.

Rozruch loni způsobila také zpráva, že EPIF chce prodat svůj 49procentní podíl ve společnosti Stredoslovenská energetika Holding maďarské státní energetické firmě MVM. Cena měla být 1,25 miliardy eur. Prodej však v listopadu pozastavila slovenská vláda, které se nezamlouvalo, že by v tak důležité firmě získal vliv maďarský stát.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15.