Křetínského EPH vydá dodatečné dluhopisy za 2,5 miliardy korun

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: profimedia

K jedněm z posledních akvizic Daniela Křetínského spolu s Patrikem Tkáčem patří šestiprocentní podíl v americkém prodejci obuvi Foot Locker.
Daniel Křetínský, hlava Energetického a průmyslového holdingu
EPH začal s přípravou stavby hotelového komplexu Hard Rock Hotel Prague na pražské Letné.
Daniel Křetínský
5
Fotogalerie

Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského vydá prostřednictvím dceřiné společnosti EPH Financing CZ další dluhopisy. V polovině března oznámil, že umístil bondy v celkové hodnotě pěti miliard korun, které začal nabízet v polovině února. EPH Financing CZ měla podle emisních podmínek možnost zvýšit emisi o další 2,5 miliardy korun, což se nyní rozhodla učinit.

Dodatečné dluhopisy plánuje EPH vydat v červnu a červenci ve spolupráci s konsorciem bank zahrnujícím J&T Banku, Českou spořitelnu, Komerční banku a UniCredit Bank. Budou to pětileté korunové dluhopisy s úrokovým výnosem 4,5 procenta, jak uvedl web kurzy.cz.

Holding, který působí v několika zemích ve výrobě a distribuci energií či těžbě, už při úpisu dluhopisů ve výši pěti miliard korun uvedl, že je to zřejmě jedna z největších emisí na českém trhu. Nezveřejnil však, jak chce získané peníze využít. 

Nejde o první emisi dluhopisů EPH za miliardy korun. Holding například  v roce 2018 oznámil vydání čtyřletých dluhopisů v celkovém objemu tří miliard korun. Loni zase společnost EP Infrastructure (EPIF) vydala osmileté dluhopisy za zhruba 1,8 miliardy korun.

EPH je strukturován do dvou hlavních pilířů, EPIF a EP Power Europe. EPIF sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Do EP Power Europe patří hlavně zahraniční výrobci elektřiny a těžební společnosti.

EPIF loni meziročně stoupl hrubý provozní zisk o 13,1 procenta na 1,61 miliardy eur (asi 43 miliard korun). Konsolidované tržby vzrostly o 12,7 procenta na 3,48 miliardy eur. Většinovým vlastníkem EPH se stal v roce 2017 Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií.

EPH zahrnuje přes sedm desítek firem v Česku, na Slovensku, v Polsku, Německu, Maďarsku, Velké Británii, Irsku, Itálii a Francii. Křetínský je podle časopisu Forbes třetím nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě 3,4 miliardy dolarů.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.