Křetínského EPH zvýšil provozní zisk o pětinu díky nové dceřiné firmě

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) vzrostl v prvním pololetí tohoto roku provozní zisk v meziročním srovnání o 21,8 procenta na 832 milionů eur (22,5 miliardy korun). Na výsledku se z velké části podílela vznikající dceřiná firma EP Infrastructure (EPIF), pod kterou hodlá EPH začlenit všechny své infrastrukturní společnosti ve střední Evropě.

EPH již ke konci října avizovala, že tato nová společnosti bude vlastnit podíly v řadě firem působících především v oblasti přepravy, distribuce a skladování plynu a rovněž v oblastech distribuce a dodávek tepla a elektřiny. Provozní zisk (EBITDA) tohoto subholdingu činil v letošním prvním pololetí 741 milionů eur, což bylo o 26,2 procenta více než ve stejném období loni, uvedla firma v dnešním sdělení.

EPH také zveřejnil údaje o ročních tržbách celého holdingu. Za dvanáct měsíců k poslednímu červnu dosáhly 3,927 miliardy eur (106,4 miliardy korun). Tržby EP Infrastructure pak za stejné období činily 3,17 miliardy eur (85,91 miliardy korun).

„Tvorba jádrového zisku EBITDA je pozitivní informací. Dnes prezentované informace ale nespecifikují vývoj cash flow a tempo, jakým firma čerpá ze svého několika miliardového finančního rezervoáru, který si vytvořila kombinací úvěrů a emise dluhopisů na podzim tohoto roku. To budou do budoucna důležité informace, které o úspěšnosti ambiciózního akvizičního apetitu společnosti mohou napovědět více,“ řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Spojenectví s PPF

EPH na začátku ledna koupil šest plynových a jednu tepelnou elektrárnu v Itálii. Vede také exkluzivní jednání s italskou společností Enel o koupi podílu ve Slovenských elektrárnách (SE) a ve společném podniku s investiční skupinou PPF usiluje o německá aktiva švédské společnosti Vattenfall.

Holding je největším dodavatelem tepla v Česku a po společnosti ČEZ druhým největším dodavatelem elektřiny v tuzemsku. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví. Skupinu EPH ovládají finančníci Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží zhruba dvě třetiny akcií. Zbytek akcií drží skupina J&T.