Křetínského firma přikupuje podzemní zásobník plynu. Převzala britskou Humbly Grove Energy

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: profimedia.cz

Zásobník zemního plynu, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Společnost EP UK Investments (EPUKI), která je součástí Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, dokončila převzetí společnosti Humbly Grove Energy. Ta vlastní a provozuje podzemní zásobník zemního plynu v anglickém Hampshiru. Firmu koupila od společnosti Petronas Energy Trading Limited, oznámil mluvčí EPH Daniel Častvaj. Další detaily transance neposkytl.

„Touto akvizicí skupina EPH dále rozšiřuje své portfolio podzemních úložišť zemního plynu, které již v současnosti vlastní v České republice, na Slovensku a v Německu,“ uvedl holding na svém webu.

EPUKI je dceřinou společností zcela vlastněnou společností EP Power Europe (EPPE). EPPE je spolu s skupinou EP Infrastructure (EPIF) jedním z hlavních pilířů EPH miliardáře Daniela Křetínského, který je také spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, jež provozuje také ekonomický web E15.cz.

V oblasti skladování plynu vlastní EPIF podíly ve slovenských společnostech Nafta a Pozagas, a také ve společnosti SPP Storage, která je provozovatelem podzemního zásobníku plynu v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku.

V současnosti EPH zahrnuje více než 70 firem v ČR, na Slovensku, v Polsku, Německu, Maďarsku, Británii, Irsku, Itálii a Francii. Ve Spojeném království holding provozuje paroplynové elektrárny Langage a South Humber Bank, projekt přechodu na biomasu v elektrárně Lynemouth a elektrárny a bateriové úložiště v Severním Irsku.