Jedna z největších emisí v Česku dokončena. Křetínského EPH rozprodal dluhopisy za pět miliard

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: profimedia.cz

Dluhopisy, ilustrační foto
Energetický a průmyslový holding (EPH) započal s přípravnými a stavebními pracemi na hotelovém komplexu Hard Rock Hotel Prague (na vizualizaci) na pražské Letné.
Daniel Křetínský
4
Fotogalerie

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského úspěšně umístil dluhopisy v celkové hodnotě pět miliard korun, uvedla firma na svém webu. Prostřednictvím své dceřiné společnosti EPH Financing CZ začala dluhopisy nabízet v polovině února letošního roku. Už dříve uvedla, že jde zřejmě o jednu z největších emisí dluhopisů na českém trhu. 

„Těší nás velmi silný zájem ze strany investorů, kteří ocenili profil a stabilitu skupiny EPH i v prostředí vysoké volatility na finančních trzích. Případné navýšení emise dluhopisů v tuto chvíli zvažujeme,“ uvedl finanční ředitel a člen představenstva EPH Pavel Horský. Podle emisních podmínek má EPH Financing možnost navýšit emisi dluhopisů o další 2,5 miliardy korun.

Bondy jsou zajištěné zárukou mateřské EPH, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský. Ten je rovněž spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.

Dluhopisy mají jmenovitou hodnotu 10 tisíc korun a úrokový výnos 4,5 procenta. Výnos bude vyplácen jednou za půl roku. Jak chce peníze získané z prodeje bondů využít, EPH neuvedl.

Holding působí v několika zemích ve výrobě a distribuci energií či těžbě. Vydání dluhopisů připravilo pro EPH konsorcium bank, jehož členy jsou J&T Banka, Česká spořitelna, Komerční banka a UniCredit Bank.

Nejde o první emisi dluhopisů EPH za miliardy korun. V roce 2018 například holding oznámil vydání čtyřletých dluhopisů v celkovém předpokládaném objemu tři miliardy korun. Loni zase společnost EP Infrastructure (EPIF), která je jednou z hlavních složek EPH, vydala osmileté dluhopisy za zhruba 1,8 miliardy korun.

EPH je strukturován do dvou hlavních pilířů - EPIF a EP Power Europe. EPIF sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Do EP Power Europe patří hlavně zahraniční výrobci elektrické energie a těžební společnosti. EPH měl v roce 2018 čistý zisk 16,1 miliardy korun a konsolidované tržby 178,9 miliardy.