Křetínský a Tkáč usilují o plné ovládnutí EPH

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Další ze zakladatelů Energetického a průmyslového holdingu je na odchodu. Po skupině PPF teď chtějí svůj podíl prodat private equity struktury akcionářů J&T Banky, které ve společnosti drží 26 procent akcií. Peníze na vyplacení jejich podílu získá EPH prodejem minoritního podílu v nově založené dceři EP Infrastructure.

„Dříve publikované informace o chystaném odchodu J&T z Energetického a průmyslového holdingu jsou nepřesné. Finanční skupina J&T z EPH odejít nemůže už jen proto, že v něm nikdy majetkově přítomna nebyla. Akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Zbytek kontrolují private equity struktury ostatních akcionářů J&T,“ uvedla Veselá.

Podle ní Křetínský a Tkáč usilují o navýšení svých podílů na zmíněných 50 procent. „Z tohoto důvodu připravuje EPH založení dceřiné společnosti EP Infrastructure (EPIF), do níž vloží svá infrastrukturní aktiva. Následně EPH nabídne prodej minoritního podílu v EPIF. EPH nadále zůstane majorita i manažerská kontrola nad EPIF. K transakci dojde jen za předpokladu, že valuace podílu v EPIF se potká s očekáváním akcionářů EPH,“ vysvětlila mluvčí.

Vstup na burzu

Veselá tak upřesnila zprávu slovenského týdeníku Trend, podle něhož Křetínský řekl, že z EPH hodlá odejít přímo skupina J&T. „Uvažujeme o dvou možnostech. Jednou je nabídka akcií v držbě J&T na burzu, druhou je jejich koupě ze strany globálních infrastrukturních i penzijních fondů s dobrým jménem. S nimi se můžeme zajímat o lepší ratingy i nové způsoby financování,“ uvedl Křetínský. Z jeho dalších vyjádření podle Trendu vyplývá, že nový investor získá v EP Infrastructure 30 procent akcí a že EPH si v této firmě ponechá manažerskou kontrolu.

Čínská společnost CEFC, která má podíl i ve skupině J&T Finance Group, není podle Křetínského takovým spoluinvestorem, kterého by zvažovalo EPH. „Zda k odchodu J&T z EPH skutečně dojde, ukáže až to, zda noví potenciální spoluinvestoři nabídnou skupině akceptovatelnou cenu,“ řekl Křetínský.

Hodnota výrazně vzrostla

Podle Veselé je motivací pro exit private equity struktur z EPH je skutečnost, že velikost a hodnota EPH výrazně vzrostla a tito akcionáři zvažují investice do jiných oblastí. „Rovněž bylo dosaženo dohody mezi představiteli jednotlivých private equity struktur a pány Křetínským a Tkáčem, protože vznik veřejně obchodovatelné entity, nebo vstup globálních infrastrukturních a penzijních fondů, ještě více posílí EPH v procesu budování celoevropské energetické skupiny,“ dodala mluvčí.

EPH vznikl v roce 2009, holding zahrnuje více než 40 podniků v České republice, na Slovensku, v Polsku, Německu, Británii a v Itálii. Podnikají v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či dodávek tepla, jakož i tranzitu zemního plynu.