Křetínský chce spolu se slovenskými i české plynovody

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Energetický a průmyslový holding (EPH) se o bude koupi provozovatele českých plynovodů Net4Gas bude ucházet společně se slovenskými plynárnami SPP. Listu Hospodárske noviny to řekl slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský. EPH minulý týden dostal od slovenské vlády souhlas ke vstupu a získání manažerské kontroly v podniku SPP, který v zemi vlastní také tranzitní plynovod a v kterém většinu akcií drží stát.

Daniel Křetínský a jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) se před týdnem postaral o historicky největší investici české firmy v zahraničí. Za 49procentní podíl ve státní plynárenské společnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zaplatí dle agentury Reuters až 2,5 miliardy eur, v přepočtu asi 63,2 miliardy korun. Nyní již s SPP plánuje nové investice. „Máme ve smlouvě, že bychom chtěli, aby koupě Net4Gas nebyla záležitost jen EPH, ale SPP. Tedy vtahujeme do toho i stát. Majetkové propojení obou tranzitních potrubí bude výhodou pro Slovensko,“ řekl Malatinský. Dodal, že zapojením vlády do transakce získá EPH lepší vyjednávací pozici.

O Net4Gas se utká Křetínský s Komárkem

Slovensko si od případného vstupu do Net4Gas společně s EPH slibuje kromě jiného zvýšení své energetické bezpečnosti. Jiný kupec české firmy by podle Malatinského mohl negativně ovlivnit slovenského provozovatele tranzitního plynovodu.

Net4Gas patří německé energetické společnosti RWE, která provozovatele plynovodů v ČR hodlá prodat. Hodnota transakce se odhaduje na 1,4 až dvě miliardy eur (asi 35 až 51 miliard korun). Kromě EPH se podle dřívějších informací o Net4Gas zajímá více firem včetně skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka.

Prodej Net4Gas je součástí plánu RWE zbavit se do konce roku 2013 majetku za celkem sedm miliard eur. RWE je nucena prodávat majetek kvůli rozhodnutí Německa odstavit jaderné elektrárny. Firma hledá způsoby, jak získat peníze pro další růst.