Křetínský ovládne Slovenské energetické strojárne

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Daniel Křetínský
2
Fotogalerie

Slovenský antimonopolní úřad (PMU) schválil české firmě EP Industries podnikatele Daniela Křetínského ovládnutí slovenského výrobce kotlů, společnosti Slovenské energetické strojárne (SES). Informoval o tom PMÚ, jehož rozhodnutí je již pravomocné. Český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s transakcí souhlasil již v květnu.

EP Industries vlastní 89,81 procenta akcií SES. Kontrolní podíl ve slovenské firmě získal po loňském navýšení základního jmění SES. Z dřívějších informací vyplývá, že EP Industries tímto způsobem kapitalizoval část své půjčky, kterou v minulosti poskytl SES. Podle PMÚ zmiňované akvizice Křetínského firmy nenaruší soutěž na trhu.

SES podniká v oblasti projektování, výroby a dodávek parních kotlů pro elektrárny, teplárny a spalovny. Výrobky dodává do vícero zemí. Na začátku října SES podepsal s českou společností Sokolovská uhelná kontrakt na dodávky technologií v hodnotě více než 12 milionů eur (téměř 308 milionů korun).

SES se sídlem v jihoslovenském městě Tlmače loni hospodařily s čistým ziskem 5,74 milionu eur (147 milionů korun) při tržbách z hlavní činnosti 28.48 milionu eur (přes 730 milionů eur). Zatímco tržby společnosti se meziročně propadly o více než dvě třetiny, její zisk výrazně stoupl.