Křetínský v Německu nakupuje i elektrárny

Po německých uhelných dolech zahájil český podnikatel Daniel Křetínský také nákupy tamních elektráren. Energetický a průmyslový holding (EPH), za nímž stojí kromě Křetínského byznysmeni Petr Kellner a Patrik Tkáč, koupil podíl 41,9 procenta ve hnědouhelné elektrárně Schkopau za zhruba 3,6 miliardy korun.

Elektrárna Schkopau se nachází nedaleko města Halle ve spolkové zemi Sasko – Anhaltsko, její instalovaný výkon dosahuje 900 megawattů. Podíl ve Schkopau prodala české energetické dvojce americká společnost NRG Energy.

Deník E15 informoval o záměru EPH nakupovat německé hnědouhelné elektrárny už loni v létě. „Náš zájem o Německo částečně vyplývá z toho, že na tamním trhu nejsou kupující pro určité typy aktiv. A to vytváří příležitost k některým atraktivním investicím,“ řekl tehdy Křetínský.

Budoucnost německé uhelné energetiky sice na první pohled nevypadá příliš atraktivně, ale po rozhodnutí Berlína uzavírat jaderné bloky je jisté, že ještě nějakou dobu bude hrát uhlí v německém energetickém mixu významnou roli. Elektrárna Schkopau odebírá hnědé uhlí z dolu Profen těžební společnosti , kterou Křetínského holding nedávno stoprocentně ovládl. Své poloviny Mibragu se naopak zbavila česká jednička ČEZ, která se k investicím v německé uhelné energetice staví na rozdíl od EPH skepticky.

Schkopau dodává energii pro sousedící chemické závody a také pro německé dráhy Deutsche Bahn. Majoritní podíl v elektrárně vlastní společnost E.ON.