Krizí stíhaná automobilka PSA odepíše přes čtvrtinu hodnoty majetku

Peugeot

Peugeot Zdroj: profimedia.cz

Francouzský výrobce automobilů PSA Peugeot Citroën odepsal kvůli pokračujícímu propadu evropského automobilového trhu 28 procent účetní hodnoty svých továren a dalšího majetku. Čistou ztrátu za loňský rok to zvýší o 4,13 miliardy eur (104 miliard korun).

Odpis odráží další zhoršení výhledu evropského trhu a nové účetní předpisy, uvedla firma. Účetní hodnota hmotného majetku PSA činí podle údajů agentury Reuters 14 miliard eur. Celoroční výsledky oznámí PSA 13. února. Analytici odhadují ztrátu na zhruba 1,5 miliardy eur.

Celosvětový prodej automobilů Peugeot a Citroën se v loňském roce kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů. PSA je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Firma působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Společnost minulý měsíc předpověděla, že evropský automobilový trh v letošním roce klesne o dalších tři až pět procent. Poptávka v Evropě je nyní pod tlakem kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku a evropské automobilky kvůli tomu uzavírají továrny a propouštějí tisíce zaměstnanců. PSA plánuje snížit počet pracovníků o 8000 osob.