Krsek prodává podíl v litovelském Papcelu

Tomáš Krsek

Tomáš Krsek Zdroj: Michael Tomeš

Tomáš Krsek
Tomáš Krsek
3
Fotogalerie

Investiční společnost BHM Group prodala svůj padesátiprocentní podíl v litovelském výrobci papírenských strojů Papcel zpět společnosti VEGA-HSH, kterou vlastní podnikatel David Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem Papcelu. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Informovala o tom Martina Pavlíková z marketingového oddělení Papcelu.

Firma BHM Group, která dříve nesla název Bohemia Industry a jejímž majitelem je miliardář a bývalý spolumajitel strojírenské společnosti Škoda Transportation Tomáš Krsek, koupila poloviční podíl v Papcelu v roce 2016 a tato akvizice byla oznámena na začátku roku 2017. Dohodu o prodeji jejího padesátiprocentního podílu v Papcelu oba akcionáři podle Pavlíkové uzavřeli letos 26. února.

Součástí dohody je i převod pohledávek ve skupině Papcel Group na společnost VEGA-HSH. „V rámci vzájemného vypořádání došlo současně k odprodeji minoritního podílu společnosti Papcel v italské firmě PMT S.R.L. na společnost BHM Group,“ uvedla Pavlíková.

I po provedených vlastnických změnách Papcel podle Pavlíkové pokračuje v obchodní spolupráci s italským výrobcem papírenských strojů PMT S.R.L. „Obě společnosti pracují na několika společných projektech spojených modernizace papírenských strojů zákazníků z východní Evropy,“ podotkla Pavlíková.

Předsedou představenstva společnosti Papcel zůstává David Dostál. Na pozici generálního ředitele podniku Papcel pak od od března působí Petr Domin, který se dosud podílel na řízení celosvětové divize koncernu Huhtamaki, který v Česku vyrábí obaly na vejce a ovoce.

Firma Papcel byla založena v roce 1950 a zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých papírenských technologií. Zatímco dříve se Papcel soustředil hlavně na Rusko, nyní se snaží získat nové zakázky také například v Íránu či jihovýchodní Asii. Ve finančních plánech na letošní rok vedení Papcelu počítá s tržbami na úrovni 660 milionů korun.

Litovelský Papcel v předchozích letech expandoval do zahraničí. Naposledy předloni v dubnu koupil italskou firmu PMT, která se specializuje na dodávky technologií pro výrobu grafických papírů a papírů pro výrobu obalových materiálů. V roce 2015 Papcel po odkupu italské společnosti Comecart založil v Itálii svůj odštěpný výrobní závod Papcel Italy. V roce 2016 Papcel koupil další italskou společnost GapCon tissue, která dodává papírenské stroje na klíč zákazníkům v Evropě, Asii a Jižní Americe.

Již v roce 2012 Papcel využil insolvence španělského konkurenta Gorostidi a koupil jeho obchodní značku i know-how. O dva roky později Papcel převzal francouzského konkurenta ABK, jehož podnik byl ale loni na jaře kvůli špatným hospodářským výsledkům uzavřen. Díky akvizicím skupina Papcel zvýšila svoje konstrukční a výrobní kapacity a počet jejích zaměstnanců postupně vzrostl na více než 450.