Čeští převodovkáři pronikají na Západ. Pohltili německé konkurenty

Gmeinder Getriebe Gruppe

Gmeinder Getriebe Gruppe Zdroj: Wikov Industry

Gmeinder Getriebe Gruppe
Strojírny Wikov MGI z Hronova na Náchodsku v těchto dnech otevřely nové vývojové a testovací centrum převodovek. Pracoviště v hodnotě přes 30 milionů korun je speciálně určené pro převodovky kolejových vozidel a firmě by mělo pomoci posílit vlastní výzkum a vývoj a zvýšit konkurenceschopnost.
Pohled do výrobního provozu strojíren Wikov MGI z Hronova na Náchodsku
Nejtěžší průmyslová převodovka z plzeňské firmy Wikov Gear
Vlastní vývoj. Vývojové a testovací centrum převodovek kolejových vozidel strojíren Wikov spolupracuje s akademickými pracovišti. Firmě pomáhá posílit vlastní výzkum a vývoj.
6
Fotogalerie

Česká firma Wikov Industry, výrobce průmyslových převodovek, koupila německou konkurenční firmu Gmeinder Getriebe Gruppe (GGG). Wikov Industry o tom informovala v tiskové zprávě. Cenu obchodu ani jedna strana neuvedla.

Gmeinder Getriebe Gruppe vyrábí převodovky a pohony zejména pro lokomotivy, tramvaje, speciální kolejová vozidla, příměstské a regionální vlaky. Mimo jiné se firma zaměřuje na poskytování servisních služeb, údržbu a opravy kompletních převodovek a jejich součástek.

„Výrobky Gmeinderu doplňují naše současné produktové portfolio. Gmeinder je velice silný v servisu a údržbě převodovek a také ve výrobě sofistikovaných převodovek pro speciální kolejová vozidla. Chceme tyto aktivity rozšířit, splnit očekávání zákazníků a najít nové příležitosti na trhu,“ uvedl generální ředitel Wikov Industry Antonín Růžička.

GGG je skupina pěti společností se sídlem v Mosbachu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko. Vznikla v roce 1913. V současnosti v ní pracuje více než 100 zaměstnanců, roční obrat je přibližně 400 milionů korun. Nový majitel bude nadále používat obchodní značku Gmeinder a hodlá ji na trhu dále rozvíjet.

Společnost Wikov Industry vznikla v roce 2002. Navázala na výrobu průmyslových převodovek a převodových zařízení v Hronově a Plzni. V Česku patří mezi její firmy plzeňský Wikov Gear, hronovský Wikov MGI, Wikov Sázavan a Detail CZ.

Celá skupina Wikov Industry v současnosti zaměstnává zhruba tisícovku lidí. Podle posledních údajů ze Sbírky listin se v roce 2017 dostala do čistého zisku 54,2 milionu korun ze ztráty 192,9 milionu v roce 2016. Obrat firmy v roce 2017 meziročně vzrostl zhruba o desetinu na 2,03 miliardy korun.