Krsek z plzeňské Škody chce podpořit české firmy, založil investiční společnost

Technicko-výrobní ředitel a člen představenstva plzeňské Škody Holding Tomáš Krsek

Technicko-výrobní ředitel a člen představenstva plzeňské Škody Holding Tomáš Krsek Zdroj: Anna Vackova, E15

Spolumajitel největší české strojírenské firmy Škoda Transportation Tomáš Krsek založil investiční společnost Bohemia Industry, jejímž prostřednictvím chce vložit přes tři miliardy korun do českých technologických podniků. Informuje o tom časopis Bloomberg Businessweek Česko v aktuálním vydání, které vyjde ve čtvrtek.

Krskovými partnery v Bohemia Industry jsou Kateřina Zychová a Jan Mynář ze soukromé investiční skupiny Verdi Capital, píše časopis. „Naší filozofií je partnerství s majiteli firem,“ uvedla Zychová.

Bohemia Industry podle ní cílí na firmy v oboru biotechnologií nebo na průmyslové podniky s patentem, které potřebují pomoc pro zahraniční růst. Strategií není odkup, ale vstup do podniku i ve formě menšinového podílu. Společnost se podle Bloomberg Businessweek Česko zaměřuje i na menší firmy s obratem do 100 milionů korun, které jsou obvykle pod rozlišovací schopností mezinárodních fondů soukromého kapitálu.

První akvizice bude ve Valašském Meziřící

První akvizicí Bohemia Industry se podle časopisu stal šedesátiprocentní podíl ve valašskomeziříčské firmě Block za necelých 50 milionů eur (1,37 miliardy korun). Společnost vybavuje nemocnice operačními sály. Má také vlastní výrobu laboratorních izolátorů, s nimiž chce proniknout například na švýcarský trh, kde by mohla uspět s cenou o polovinu nižší než u tamního konkurenčního výrobce.

„Block je ideálním případem toho, co hledáme - dostatečně velká firma, která má vlastní know-how. Část zakladatelů chtěla odejít, část chtěla zůstat a spolu s námi globálně růst,“ cituje Bloomberg Businessweek Česko Zychovou.