Kunovický výrobce malých letadel má rekordní objednávku z Ameriky

Letoun SportCruiser od kunovické firmy Czech Sport Aircraft

Letoun SportCruiser od kunovické firmy Czech Sport Aircraft Zdroj: Czech Sport Aircraft

Dosud největší objednávku z USA ohlásil kunovický výrobce malých sportovních letadel Czech Sport Aircraft. Americký dovozce stvrdil kontrakt na rekordních 16 letounů SportCruiser, jejichž souhrnná cena pro koncové zákazníky přesahuje 60 milionů korun. Ve Spojených státech létá již přes dvě stovky těchto českých strojů.

„Expedici prvních letadel z továrny plánujeme již na příští měsíc. Doufáme, že tato objednávka je jen začátkem úspěšného roku pro SportCruiser v USA,“ uvedl Matthew Harvey, šéf obchodní společnosti Aviation Trading, která zajišťuje prodeje kunovického výrobce. Předchozí rekord z loňského června činil „pouhých“ osm strojů.

Kunovický SportCruiser se ve Spojených státech prodává od roku 2006, podle vyjádření společnosti patří v zámoří mezi nejúspěšnější lehká sportovní letadla. Celkem na tamním trhu operuje přes 200 strojů a jen za loňský rok firma do Ameriky prodala téměř dvě desítky kusů.

Letadlo pro soukromníky i školy

SportCruiser je malé dvousedadlové letadlo, díky nízkým provozním nákladům a dobrým letovým vlastnostem si jej pro výcvik pilotů oblíbily letecké školy po celém světě. V samotných Spojených státech ho vlastní téměř 20 škol. Specificky v USA nicméně mezi koncovými zákazníky převažují soukromé osoby, které SportCruiser využívají pro rekreační létání.

Hodnotu nynější rekordní objednávky nechtějí zástupci Aviation Tradingu komentovat. Podle dostupných informací z trhu by se celková maloobchodní cena všech 16 letadel mohla pohybovat kolem 2,5 milionu dolarů (přes 63 milionů korun). Podniku se ale daří i jinde, na sesterský letoun PS-28 Cruiser už letos získal objednávky z Francie, Velké Británie nebo Polska.

Letoun SportCruiser od kunovické firmy Czech Sport AircraftLetoun SportCruiser od kunovické firmy Czech Sport Aircraft | Czech Sport Aircraft

Czech Sport Aircraft vyrábí v Kunovicích dva podobné modely: PS-28 Cruiser a SportCruiser. Prvně jmenované letadlo má povolení pro Evropu a druhé pro USA, Jižní Afriku, Austrálii a některé jihoamerické státy. Celkově létá již víc než 500 strojů obou typů, z toho dvě stovky v USA a zhruba stejný počet v Evropě.

Zajímavé je, že PS-28 Cruiser získal certifikaci od evropské agentury EASA teprve v dubnu 2012, coby vůbec první model nové kategorie lehkých sportovních letadel (CS-LSA). Váha stroje včetně posádky a paliva nesmí u této kategorie překročit 600 kilogramů. To se liší od oblíbených ultralehkých letadel, neboli ultralightů, kde tato hranice činí 450 kilogramů.

Česko patří v produkci malých letadel mezi světovou špičku. V branži fungují desítky firem, které letadla vyrábějí nebo dodávají komponenty. Drtivá většina produkce lehkého leteckého průmyslu jde na export. Řada leteckých firem sídlí stejně jako Czech Sport Aircraft v okolí kunovického letiště.

Czech Sport Aircraft
Czech Sport Aircraft vznikla v lednu 2008, o rok později pak odkoupila zkrachovalou kunovickou společnost Czech Aircraft Works včetně výroby letadla SportCruiser. Jediným akcionářem je slovenská firma Assets Management. V roce 2013 Czech Sport Aircraft vykázala tržby 85 milionů korun, z toho ze zahraničí přes 80 milionů, a čistý zisk dosáhl téměř 11 milionů.