Kupte naše stroje a české firmy dostanou zakázky za miliardy, tvrdí německý výrobce obrněnců

Puma

Puma Zdroj: Profimedia.cz

Kdyby česká armáda v rámci plánovaného přezbrojení zařadila do své výzbroje bojová vozidla pěchoty (BVP) Puma, mohlo by to přinést českým firmám během tří let zakázky v hodnotě 35 miliard korun. Tuzemské podniky by se mohly podílet na vývoji i výrobě. Kontrakt by podle zbrojovky PSM znamenal i přísun technologického know-how, stejně jako podíl na dodávkách do ostatních zemí EU na desítky let.

Česká armáda chce v příštích letech vyměnit zastaralou techniku 7. mechanizované brigády. Půjde o jednu z největších novodobých zakázek ministerstva obrany. Podle koncepce přezbrojení bude potřeba zakoupit 210 nových vozidel asi za 50 miliard korun. Ministerstvo obrany vypíše na dodávku soutěž.

O transportérech Puma se mluví jako o jednom z favoritů tendru. Jejich nevýhodou je vyšší cena, za výhodu naopak odborníci označují kvalitu strojů. Armáda již zkoušela i vozidla dalších výrobců - švédsko-britské vozidlo CV90 od firmy BAE Systems, ASCOD od General Dynamics European Land Systems, která české armádě dodala pandury, a Lynx KF31 od společnosti Rheinmetall. Pumy vyrábí konsorcium PSM, což je společný podnik koncernů Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme.

Představa německé strany je, že by se české firmy podílely více než z poloviny nejen na subdodávkách, ale i na následném servisu vozidel. Další příležitosti představují pro české firmy podle konsorcia i dodávky mimo potřeby české armády, například pro ostatní země NATO a EU.

"Stejně jako je Česká republika centrem evropského automobilového průmyslu, mohlo by se v dohledné době stát i průmyslovým centrem evropského obranného průmyslu. Velmi oceňujeme špičkovou kvalitu českých firem a uvažujeme o tom, že do Česka přesuneme část výrobních i vývojových kapacit," uvedl šéf obchodu a marketingu ze společnosti PSM Mathias Kraus.

Participace českého průmyslu se podle něj netýká pouze projektu Puma, ale poskytuje i možnost uplatnění v širším portfoliu zbraňových platforem využívaných německou armádou i armádami dalších zemí jako jsou například tanky Leopard-2 či houfnice PzH-2000.

K ochraně bojových vozidel pěchoty používá firma pancířové systémy, které kombinují různé technologie, jako např. vícevrstvé pancíře, tzv. AMAP, nebo explozivní reaktivní pancíře (ERA). "S těmito pasivními a aktivními pancířovými systémy dosahujeme nejvyšších úrovní ochrany našich vojáků proti zbraním středního kalibru, protitankovým řízeným střelám, protitankovým minám a IED. Uvažujeme o distribuci této technologie do ČR," dodal Kraus.

Puma je komplexní a systémové řešení pro mechanizované jednotky. Zahrnuje logistiku, podpůrné vybavení, zbraňové systémy, elektronické systémy, výcvikové programy, simulátory i podpůrné programy výrobce po celou dobu provozu vozidel. Zároveň se nejedná pouze o bojové vozidlo pěchoty, ale o komplexní integrovaný bojový systém společně s tanky a bitevními vrtulníky. Vývoj vozidla začal v roce 2002, první prototyp vznikl v roce 2005 a roku 2015 jej zařadil do výzbroje německý Bundeswehr. Ochranné systémy zahrnují odolnost proti protitankovým minám, ochranu proti střelám typu RPG v rozsahu 360 stupňů, stejně jako vlastní inteligentní systém chránící vozidlo před řízenými protitankovými střelami.