Kvůli manipulaci s emisemi vyšetřuje Volkswagen i Švédsko

Znak Volkswagenu na známé tepelné elektrárně ve Wolfsburgu

Znak Volkswagenu na známé tepelné elektrárně ve Wolfsburgu Zdroj: High Contrast, Wikimedia Commons (CC BY 3.0 DE)

Švédské státní zastupitelství zahájilo předběžné vyšetřování případu manipulace s emisemi u naftových vozů německé automobilky Volkswagen. Vyšetřování se zaměřuje na podezření ze závažného podvodu a z podávání nepravdivých údajů, uvedli dnes vyšetřovatelé.

Prokuratura uvedla, že vyšetřovatelé budou zkoumat, zda bude možné na automobilku uvalit pokutu. Mluvčí Volkswagenu ve Švédsku podle agentury Reuters vyšetřování přivítal a popřel, že by se obvinění mohlo týkat švédské pobočky.

Americké federální ministerstvo spravedlnosti minulý týden podalo na Volkswagen civilní žalobu za porušování zákona o čistotě ovzduší. Volkswagen by tato žaloba spolu s hromadnými žalobami investorů a zákazníků mohla stát desítky miliard dolarů.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovými motory instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoké hodnoty toxických oxidů dusíku.

Volkswagen pak přiznal, že software umožňující manipulovat s testy emisí instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě. Skandál se týká rovněž 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto a vyšetřuje jej řada zemí světa.