Kyjev: Rusko bude muset plyn výrazně zlevnit, jinak jej neprodá

Plynovod Gazpromu

Plynovod Gazpromu Zdroj: JanChr via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Moskva bude muset Kyjevu své dodávky zemního plynu výrazně zlevnit, pokud chce konkurovat zvýšenému ukrajinskému dovozu z Evropské unie. Jinak Ukrajina ruský plyn odebírat nebude. Řekl to agentuře Reuters ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn po pátečních jednáních se svým ruským protějškem, která v Bruselu zprostředkovala Evropská komise.

Schůzka, která se zabývala kontraktem na ruské dodávky plynu ve druhém a třetím čtvrtletí, skončila bez dohody, podle Demčyšyna ale jednání pokročila vpřed. Rozhovory mají pokračovat v polovině dubna v Berlíně. Ruský ministr Alexandr Novak přišel na jednání s návrhem zvýšit Kyjevu cenu za plyn proti zimní provizorní dohodě o šest procent na 348 dolarů za tisíc metrů krychlových. Dodal ale, že Moskva bude uvažovat o slevě.

Rusko podle Demčyšyna chápe, že pokud chce být schopno se svým plynem konkurovat, musí jít s cenou výrazně dolů. „Odhaduji, že se domluvíme na rozumné ceně mezi 240 a 250 dolary,“ řekl ministr ohledně ceny pro druhé čtvrtletí. Ve třetím kvartále podle něj cena s ohledem na nedávný propad světových cen ropy dál klesne na 210-220 dolarů.

Ukrajinskou pozici podle ministra posílil zvýšený dovoz z EU prostřednictvím zpětných toků v plynovodech a také pokles ukrajinské spotřeby. „Ruská strana chápe, že musí být cenově konkurenceschopná. Pokud bude jejich cena vyšší než tržní cena, kterou platíme za plyn z Evropy, pak ruský plyn potřebovat nebudeme,“ řekl.

Rusko loni v červnu přestalo Kyjevu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí ruské dodávky. Zásobování Moskva obnovila až díky říjnové dohodě. Kyjev a Moskva se ovšem vzájemně obviňují z porušování této dohody a napětí mezi nimi trvá i vzhledem ke konfliktu na východě Ukrajině.