Lídr světového trhu generik Teva uspěl s vlastními léky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Významný světový výrobce léků Teva má za sebou úspěšný rok. Za poslední čtvrtletí zaznamenala Teva dvouprocentní růst tržeb a výsledek za rok 2013 překonal její vlastní očekávání.

„Během roku 2013 jsme uvedli na trh několik významných produktů, které zcela určitě ovlivní i výsledky letošního roku,“ říká Eyal Desheh, úřadující šéf Tevy. „Rok 2013 byl pro Tevu a její akcionáře velmi důležitý. Položili jsme základy k tomu, abychom udrželi náš dlouhodobý úspěch a prosperitu.“ Celkově loni utržila Teva přes 20 miliard dolarů.

Izraelská firma je světovou jedničkou ve výrobě generických léků, tedy kopií, které se mohou prodávat po vypršení patentu originálního přípravku. Tržby z generických léků na recept tvoří polovinu tržeb Tevy, ale klesají. Firmě se naopak vyplácí sázka na vlastní léčiva. V tomto segmentu tržby rostou. Tahounem je lék Copaxone pro pacienty s roztroušenou sklerózou. Z prodeje Copaxonu výrobce utržil 4,3 miliardy dolarů, ve čtvrtém čtvrtletí prodeje stouply o osm procent.

Ovoce přináší i společný podnik Tevy a Procter & Gamble PGT Healthcare založený v roce 2011. I díky němu měla Teva loni v segmentu léků prodejných bez receptu 24procentní růst tržeb.