Linet dosáhl rekordních tržeb, v obchodním roce prodal 66 tisíc lůžek

Zakladatel firmy Linet Zbyněk Frolík

Zakladatel firmy Linet Zbyněk Frolík Zdroj: ctk

Linet Group, přední evropský výrobce zdravotnických lůžek, uzavřel obchodní rok 2013/2014 s rekordními tržbami ve výši 146,7 milionu eur. V meziročním srovnání je to o 8,4 procenta více. Hrubý ziosk EBITDA 22,6 milionu eur pak skupině vzrostl o 8,7 procenta. K dosažení těchto výsledků musela firma vyrobit a prodat celkem 66 tisíc lůžek.

Holding v průběhu roku také realizoval několik investic do upevnění své přední pozice na globálním trhu. Založil přímá zastoupení v Rusku a Mexiku a plně převzal španělského obchodního partnera Desan Linet.

Uvedené výsledky se rodily v nesnadných ekonomických podmínkách. Vysoká míra zadlužení a problémy s refinancováním na kapitálovém trhu či značná nezaměstnanost v řadě evropských zemí, v USA nebo v Japonsku měly negativní vliv na ochotu veřejného sektoru investovat do služeb spojených se zdravotní péčí a také na celkovou platební morálku odběratelů.

Podobný vliv mělo také slábnutí měn řady rozvíjejících se ekonomik, například Brazílie, Indie či Turecka vůči euru. V důsledku nestabilní politické situace pak investiční tempo zpomalilo i v regionu Středního východu a v severní Africe.

Perspektivní pečovatelský segment

„Globální trh přesto nabízí řadu příležitostí k dalšímu růstu. Ve své dlouhodobé obchodní strategii reagujeme především na poptávku po kvalitnějších zdravotnických službách ve státech či na pokračující trend na rozvinutých trzích nahrazovat stárnoucí mechanická lůžka elektrickými. V uplynulém roce jsme také podnikli kroky, které nám umožní posílit pozici v pečovatelském segmentu. Jeho globální obchodní potenciál s ohledem na stárnoucí populaci nejen v Evropě, ale i v Číně dramaticky roste,“ říká Zbyněk Frolík, předseda představenstva a spolumajitel LINET Group.

„Ve výhledu pro následující období zůstáváme optimističtí. Navzdory aktuální situaci na Ukrajině, v Sýrii a Iráku a i přes komplikace způsobené epidemií eboly v západní Africe jsme již zaznamenali dvouciferný nárůst obratu v prvním pololetí obchodního roku 2014/2015. Očekáváme proto, že letošní výsledky opět překonáme,“ doplnil Michael Rosada, předseda představenstva Linet Group.

Zatím slabota, ale na vzestupu