Litovelský Papcel má první velkou zakázku v Číně, dodá lis za milion eur

Papcel

Papcel Zdroj: Papcel

Kontrakt v hodnotě milion eur (27 milionů korun) na dodávku speciálního lisu pro papírenský stroj získala v Číně strojírenská skupina Papcel/ABK, která má výrobní závody v Litovli na Olomoucku a Francii. Technologie bude dodána čínskému papírenskému holdingu KingDecor, který je druhým největším světovým výrobcem dekoračních papírů.

Uzavřený kontrakt se skupinou KingDecor je podle mluvčí Papcelu Martiny Pavlíkové první velkou zakázkou, kterou v Číně získal přímo litovelský Papcel. Objednaná technologie tzv. filmového lisu zlepší kvalitu vyráběných dekoračních papírů. „Na čínském trhu je to pro nás velká reference,“ uvedla Pavlíková, podle níž nyní vrcholí příprava výroby lisu.

Podnik Papcel vyrábí a dodává stroje a zařízení pro kompletní linky papírenských strojů. Zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých technologií. Zatímco dříve se Papcel soustředil hlavně na Rusko, nyní se snaží získat nové zakázky také například v Íránu či jihovýchodní Asii.

Papcel postupně expanduje do zahraničí. V roce 2012 využil insolvence španělského konkurenta Gorostidi a koupil jeho obchodní značku i know-how. Litovelský podnik by díky tomu měl posílit pozici na zahraničních trzích a snížit náklady na výzkum a vývoj nových papírenských strojů. Předloni pak Papcel převzal francouzského konkurenta ABK.

V roce 2014 Papcel zvýšil tržby meziročně o pět procent na 898 milionů korun z 853 milionů o rok dřív. Více než 70 procent tržeb získal díky dodávkám papírenských technologií pro zákazníky z východní Evropy. Hlavním exportním trhem Papcelu bylo opět Rusko, následovalo Bělorusko, ve kterém firma získala obří zakázku na stavbu a vybavení papírenského závodu v hodnotě 69 milionů eur (1,9 miliardy korun). Loni Papcel vykázal rekordní tržby 1,5 miliardy korun.

Firma Papcel Litovel byla založena v roce 1950 a nyní zaměstnává kolem 250 lidí. Jediným akcionářem Papcelu je česká společnost VEGA - HSH.