Londýn se zaručí za Hinkley Point, tlačí na zahájení stavby

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C

Vizualizace elektrárny Hinkley Point C Zdroj: EDF Energy

Británie poskytne projektu výstavby jaderné elektrárny Hinkley Point počáteční záruku ve výši dvou miliard liber (74 miliard korun). Garance má povzbudit francouzskou energetickou společnost EDF a její čínské finanční partnery ke konečnému rozhodnutí o investici do odkládaného projektu. Oznámil to v rámci své návštěvy v Číně britský ministr financí George Osborne.

Za Čínu se projektu nové jaderné elektrárny v jihozápadní Anglii účastní společnosti China General Nuclear Corp a China National Nuclear Corp. Evropská komise loni rozhodla, že britská vláda může výstavbu a provoz elektrárny podpořit celkovou částkou 16 miliard liber. EDF, která rozhodnutí o projektu stále odkládá, dnes vyjádření ministra podle BBC přivítala, nesdělila ale, zda rozhodne o spuštění projektu.

Osborne uvedl, že projekt Hinkley Point umožní další spolupráci mezi Británií a Čínou v jaderné energetice. „Velice vítáme čínské investice nejen do tohoto projektu, ale také možnost významných čínských investic do dalších jaderných elektráren v Británii,“ řekl Osborne.

Jádro namísto uhlí

Projekt Hinkley Point je součástí plánu Británie nahradit pětinu stárnoucích jaderných a uhelných elektráren v zemi. Má to být první zahájená stavba jaderné elektrárny v Evropě od neštěstí v japonské Fukušimě v roce 2011.

Elektrárna Hinkley by měla zahájit provoz v roce 2023, EDF ale letos uvedla, že se výstavba opozdí. Její životnost bude 60 let a celkové náklady na výstavbu se odhadují na 24,5 miliardy liber. Elektrárna bude mít dva reaktory, jejich celková kapacita výroby bude 3,3 gigawattu. Na celkové výrobě elektřiny v Británii tak bude mít podíl kolem sedmi procent.